Warning: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in ..../includes/class_bbcode.php on line 2958

Warning: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in ..../includes/class_bbcode.php on line 2962
Kpss Deneme G.Yetenek- G.Kültür ve Alan Bilg.Sorular Cevaplar
>>Duyuru: “Açıköğretim Sınav Tarihleri; Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı: 25-26 Ocak 2013 tarihindedir.„
test
Sayfa 1 Toplam 5 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 50 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Kpss Deneme G.Yetenek- G.Kültür ve Alan Bilg.Sorular Cevaplar

  1. #1
    Ao Gözdesi balzac - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Nereden
    malatya
    Mesajlar
    1,951
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    Tecrübe Puanı
    32

    Post Kpss Deneme G.Yetenek- G.Kültür ve Alan Bilg.Sorular Cevaplar

    2006 kpss genel kültür soruları
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...scs1genkul.pdf


    2006 kpss genel yetenek soruları
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...scs1genyet.pdf

    genel kültür cevap anahtarı
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...genkulanah.pdf

    genel yetenek cevap anahtarı
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...genyetanah.pdf

    2006 KPSS ALAN bİLGİSİ soruları ve cevapları

    2006 kpss hukuk soruları
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...psspshukuk.pdf

    2006 kpss iktisat soruları
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...spsiktisat.pdf

    2006kpss işletme soruları
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...spsisletme.pdf

    2006 kpss maliye soruları
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...sspsmaliye.pdf

    2006 kpss muhasebe soruları
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...psmuhasebe.pdf

    2006 kpss kamu yönetimi soruları
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...sposkamyon.pdf



    2006 kpss alan bilgisi ve cevap anahtarı
    hukuk,iktisat,maliye,muhasebe,işletme cevap anahtarı

    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...kpsspsanah.pdf


    kamu yönetimi cevap anahtarı
    ftp://dokuman.osym.gov.tr/2006KPSS1S...pssposanah.pdf
    Konu vioLette tarafından (18-04-2010 Saat 02:02 ) değiştirilmiştir.

  2. #2
    Ao Gözdesi darkangel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    7,415
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri : 1
    Tecrübe Puanı
    95

    Standart

    http://rapidshare.com/files/30143890/Matematik.rar

    http://rapidshare.com/files/30668778/Kpss_ingilizce.rar

    http://rapidshare.com/files/30322540/Kpss_Deneme.rar


    http://rapidshare.com/files/79604067/2002_kpss.zip

    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    genel yetenek genel kültür http://rapidshare.com/files/90146476...el_Yetenek.rar


    karışık http://rapidshare.com/files/90146477/Karisik.rar


    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    eğitim bilimleri http://rapidshare.com/files/90146475..._Bilimleri.rar



    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    http://rapidshare.com/files/11795637...gizce_test.rar



    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    http://rapidshare.com/files/85201570...aprak-test.zip

    aşagıdakılrde cevab anahtarı





    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////



    http://rapidshare.com/files/12236947..._k_bilgisi.rar

    Alternatif Link:http://www.upshare.net/download.php?...213&setlang=tr


    Cevap anahtarları testlerde mevcuttur. Herkese başarılar...
    (Rapidshare'den dosya indirirken kedi simgesinin olduğu kodları girmek gerekiyor)



    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    http://rapidshare.com/files/12283114...h_Testleri.rar

    Cevap anahtarları testlerde mevcuttur. Herkese başarılar...



    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    http://rapidshare.com/files/86228014...1_l__305_k.doc



    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    http://rapidshare.com/files/86228877..._305_ktest.doc
    Konu vioLette tarafından (07-05-2010 Saat 03:12 ) değiştirilmiştir.
    [B][CENTER]Benden korkun diyen herkes korkaktır![/CENTER][/B]

  3. #3
    Ao Gözdesi darkangel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    7,415
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri : 1
    Tecrübe Puanı
    95

    Standart kpss genel kultur tarıh denemesı

    1- Kırşehir’de bulunan “ Caca Bey”medresesi aşağıdaki devletlerden hangisi tarafından yapılmıştır?

    A) Osmanlı devleti

    B) Danişmentliler

    C) Saltuklular

    D) Anadolu Selçuklu Devleti

    E) Mengücekliler



    2- Anadolu Selçuklu Devletinde ordu mensuplarına ve devlet memurlarına hizmet ve maaşlarına karşılık verilen topraklara ne ad verilir?

    A) Has arazi

    B) Mülk arazi

    C) Ikta

    D) Vakıf arazi

    E) Tımar



    3- Osmanlı devleti’ nin Kültür ve Medeniyeti kendinden önceki Türk İslam Devletlerinin bir devamı niteliğindedir? Aşağıdaki uygulamalardan hangisi bu görüşe kanıt olarak gösterilemez?

    A) Tımar sistemi

    B) Ekber ve Erşed sistemi

    C) Ordu sistemi

    D) Divan Teşkilatı

    E) Hukuk Sistemi



    4- Osmanlı Devletinde mesleki eğitim kurumları olarak da kabul edilen teşkilat aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Lonca

    B) Medrese

    C) Enderun

    D) Divan

    E) İmarethane



    5- Aşağıdaki devlet görevlilerinden hangisinin divan üyeliğine getirilmesi, devletin teokratik yapısının giderek güçlendiğinin göstergesidir?

    A) Nişancı

    B) Kazasker

    C) Şeyhülislam

    D) Defterdar

    E) Reisül Küttap



    6- Osmanlı Devletinde, devlet memuru olabilmenin ilk koşulu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Hanedan Üyesi

    B) Enderun çıkışlı olmak

    C) Ülke toprakları içinde doğmuş olmak

    D) Müslüman olmak

    E) Medrese çıkışlı olmak



    7- Aşağıdaki belgelerden hangisi, Osmanlı Devletinin söz geçiremeyecek hale geldiğini gösteren bir kanıttır?

    A) Fatih Kanunnamesi

    B) Sened-i İttifak

    C) Tanzimat Fermanı

    D) Islahat Fermanı

    E) Kanun-i Esasiye



    8- II. Mahmut dönemindeki;

    I- İlk öğretimin zorunlu hale gerilmesi

    II- Memurlara kıyafet zorunluluğunun

    getirilmesi

    III- Divan’ ın kaldırılıp, yerine Bakanlar

    Kurulunun oluşturulması



    gelişmelerindeki ortak amaç aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Etnik ayrımcılığı ortadan kaldırmak

    B) Padişahın siyasal yetkilerini artırmak

    C) Toplumsal sınıf farklarını ortadan kaldırmak

    D) Devlet yönetimini laikleştirmek

    E) Devleti, batılı devletlerin düzeyine ulaştırmak



    9- II. Meşrutiyet döneminde aşağıdaki fikirlerden hangisi uygulanmaya başlanmıştır?

    A) Türkçülük

    B) Ümmetçilik

    C) Devletçilik

    D) Cumhuriyetçilik

    E) Adem-i Merkeziyetçilik



    10- İttihat ve Terakki partisinin hangi olay sonucu ülke yönetimini tümüyle ele geçirip, diktatörlük rejimi kurmuştur?

    A) I. Meşrutiyet

    B) II. Meşrutiyet

    C) 31 Mart olayı

    D) Trablusgarp savaşı

    E) Bab-ı Ali Baskını



    11- I. İkinci Meşrutiyet

    II. Balkan savaşı

    III. Trablusgarp savaşı

    IV. 31 Mart olayı



    Yukarıdaki olayların kronolojik sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) II - III – I - IV

    B) I - IV - III -II

    C) I - IV - II - III

    D) IV - II - III - I

    E) I - II - IV - I



    12- İtilaf Devletleri, Londra Konferansına ve Lozan Barış Görüşmelerine hem Osmanlı Hükümetini hem de TBMM Hükümetini davet etmişlerdi. İtilaf Devletlerinin bu iki hükümeti birlikte çağırmalarının amacı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) TBMM’ yi desteklemek

    B) İki hükümet arasındaki görüş ayrılığından yararlanmak

    C) İstanbul Hükümetine güven duyulmadığını göstermek

    D) Demokratik bir tutum ortaya koymak

    E) İki hükümeti uzlaştırmak



    13- Aşağıdakilerden hangisi “düşman silahlı kuvvetlerini yok etmek ve önemli arazi bölümlerini ele geçirmek” amacıyla yapılmıştır?

    A) Balkan savaşı

    B) Çanakkale savaşı

    C) İnönü Muharebeleri

    D) Sakarya savaşı

    E) Büyük Taaruz



    14- Damat Ferit Hükümeti’ nin düşürülüp yurtsever yeni bir hükümetin iş başına gelmesi için çalışmak kararının alındığı kongre aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Balıkesir Kongresi

    B) Erzurum Kongresi

    C) Sivas Kongresi

    D) Nazilli Kongresi

    E) Alaşehir Kongresi



    15- İngiltere , Fransa ve İtalya’nın Yeni Türk Devletini görüşülmesi gereken siyasal bir varlık olarak kabul etmeye başlamasını sağlayan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gümrü Barışının imzalanması

    B) TBMM Hükümetinin yeni bir anaysa yapması

    C) Çerkez Ethem isyanının bastırılması

    D) Birinci İnönü zaferinin kazanılması

    E) Moskova Antlaşmasının imzalanması



    16- I. Harf inkılabı

    II. Soyadı Kanunu

    III. Türk Medeni Kanunu

    IV. Tevhid-i Tedrisat Kanunu

    V. Üniversite Reformu



    Yukarıdaki inkılapların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) IV – III – I – V – II

    B) III – IV – I – II – V

    C) IV – I – V – III –II

    D) V – IV – II – I – III

    E) II – III – I – V – IV



    17- I. Erzurum Kongresi

    II. Havza Genelgesi

    III. Sivas Kongresi

    IV. Amasya Genelgesi

    V. Amasya Görüşmeleri



    Yukarıda sıralanan olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) IV – II – I – V – III

    B) II – IV – I – III – V

    C) I – III – II – IV –V

    D) IV – I – III – II – V

    E) II – V –IV – I – III



    18- İtilaf Devletlerinin 16 Mart 1920 ‘ de İstanbul’u resmen işgal etmelerine neden olan en önemli olay aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Anadolu hareketini yönlendirenlerin Sevr Anlaşmasını tanımaması

    B) Ulusalcıların manda ve himaye

    fikirlerine karşı çıkması

    C) Son Osmanlı Mebusan Meclisinde

    Misak-ı Milli’ nin ilan edilmesi

    D) Anadolu’nun baskısı ile Damat Ferit Hükümetinin istifa etmesi

    E) Sivas Kongresi’nde ulusal mücadele yönünde kararlar alınması



    19- Aşağıdakilerden hangisi Meclisin Takrir-i Sükün kanunuyla hükümete verdiği yetkinin sonuçlarından biridir?

    A) Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılması

    B) Harf inkılabının yapılması

    C) Miras hukukunda değişiklik yapılması

    D) Unvanların kaldırılması

    E) Laikliğe aykırı hükümlerin anayasadan çıkarılması



    20- Türk – Irak sınırı aşağıdakilerden hangisinde çizilmiştir?

    A) Uluslar kurumunda

    B) 1926 Ankara Antlaşmasında

    C) Lozan Antlaşmasında

    D) 1921 Ankara Antlaşmasında

    E) Mudanya Ateşkesinde



    21- Anlaşma Devletleri birliklerinin, barış, imzalanıncaya kadar İstanbul ve Boğazlarda varlıklarını sürdürecekleri koşulu aşağıdakilerden hangisinin kapsamındadır?

    A) Ankara Antlaşması

    B) Moskova Antlaşması

    C) Londra Konferansı

    D) Mudanya Ateşkes Antlaşması

    E) Mondros Ateşkes Antlaşması



    22- Ulusu özveriye çağıran Tekalif-i Milliye emirleri hangi savaş öncesinde çıkarılmıştır?

    A) Sakarya Savaşı

    B) Büyük Taaruz

    C) İkinci İnönü Savaşı

    D) Kütahya - Eskişehir Savaşları

    E) Birinci İnönü savaşı



    23- Aşağıdakilerden hangisi 1930 yılından sonra gerçekleştirilen inkılaplardan biri değildir?

    A) Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi

    B) Sağlık işlerinin bakanlık düzeyinde örgütlenmesi

    C) Üniversite reformu

    D) Anayasaya 6 Atatürk ilkesinin girmesi

    E) Türk Tarih Kurumunun kurulması



    24- Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet döneminde ekonomik alanda yapılan yeniliklerden biridir?

    A) Tekke ve zaviyelerin kapatılması

    B) Anayasadan laikliğe aykırı hükümlerin çıkarılması

    C) Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi

    D) Atatürk İlkelerinin Anayasa’ ya alınması

    E) Aşar vergisinin kaldırılması



    25- Yeni Türk Devletinin ekonomik devletçilik görüşünü benimseyerek uygulamaya koyduğu yıl aşağıdakilerden hangisidir?

    A) 1927

    B) 1933

    C) 1928

    D) 1930

    E) 1935



    26- 1930 yılındaki serbest fırka denemesinin başarıya ulaşamamasının ortaya çıkardığı temel yurt gerçeği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Türk toplumunun henüz çok partili siyasal yaşama geçecek kültür düzeyine gelmediği

    B) Yapılan devrimlerin ulusça benimsendiği

    C) Türk Devletinde dini ilkelere dayalı partilerin yaşayamayacağı

    D) Halk egemenliğine dayalı devlet yapısının kurulamadığı

    E) Ülkenin, demokratik yapıya büyük bir özlem çektiği



    27- Devrimin sürekli geliştirilip kökleştirilmesini öngören Atatürk ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Milliyetçilik

    B) Halkçılık

    C) Devletçilik

    D) Cumhuriyetçilik

    E) Devrimcilik



    28- Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’e göre halkçılığın esaslarından biridir?

    A) Yeni kurulan devletin belli bir zümreye dayanması

    B) Ulusun kendi geleceğine doğrudan doğruya sahip olamaması

    C) İşbölümü yerine sınıf esasının geçerli kılınması

    D) Halkın mutluluğunun, gene halkça bir bütün olarak sağlanması

    E) Her meslek sahibinin diğerleriyle aynı saygınlığı görmemesi



    29- Aşağıdakilerden hangisi Türk devriminin niteliklerinden biri değildir?

    A) Devrime temel olan değerlerin evrensel olması

    B) Evrensel değerlerin Türk ulusunun bünyesine uydurulmuş olması

    C) Bireye insan olma onurunu aşılaması

    D) Akla ve insan sevgisine dayanması

    E) Devrim ilkelerinin birbirinden bağımsız olması



    30- Atatürk’ün “çağdaşlaşmak” anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Batının üstün olan tüm değerlerini almak

    B) Laik olmak

    C) Batının iyi yanlarını alarak ulusal değerlerle beslemek

    D) Kültürün tüm öğeleriyle devrim yapmak

    E) Demokratik bir yönetim kurmak

    1. D -
    2. C -
    3. B -
    4. A -
    5. C -
    6. D -
    7. B -
    8. E -
    9. A -
    10. E -
    11. B -
    12. B -
    13. E -
    14. C -
    15. D -
    16. A -
    17. B -
    18. C -
    19. A -
    20. B -
    21. D -
    22. A -
    23. B -
    24. E -
    25. D -
    26. A -
    27. E -
    28. D -
    29. E -
    30. C -
    [B][CENTER]Benden korkun diyen herkes korkaktır![/CENTER][/B]

  4. #4
    Emekli Yönetici Luiza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    25,774
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri : 1
    Tecrübe Puanı
    277

    Standart

    Test2

    1) ilk insanların toplayıcılıktan tarım hayatına geçmesi hangi olayın sonucu olarak ortaya çıkmıştır?

    A) Yerleşik hayat biçimi

    B) Sulama imkanlarını araması

    C)Hayvancılıkla uğraşmaları

    D) Ticaretin başlaması

    E) Sanat ürünlerin ortaya koymaları



    2) Aşağıdakilerden hangisi ilkçağın özelikleri arasında yer almaz?

    A) Şehir devletleri kurulmuştur

    B) Halk sınıflara ayrılmıştır.

    C)Altın ve gümüş madenleri bulunmuştur

    D) Çok tanrılı din anlayışı hakimdir

    E) Ekonomik ilişkiler fazla pekişmemiştir



    3) Yerleşme yerlerinin kuruluş ve gelişmesi ile ve sosyal yönlerini inceleyip tarihi yardımcı olan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Paleografya B) Nümizmatik C) Filoloji

    D) Coğrafya E) Kronoloji

    4) İnsanoğlunun hangi icadı tarihin başlangıcına neden olmuştur?

    A) Yazıyı bulması

    B) Hayvanları evcilleştirmesi

    C) Üretime başlaması

    D) Yerleşik hayata geçmesi

    E) Ateşi bulması

    5) Paraların çeşitli yönleriyle inceleyerek tarih bilimine yardımcı olan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Arkeoloji B) Heraldik C) Nümizmatik

    D) Filoloji E) Kronoloji

    6) Aşağıdaki gelişmelerden hangisi olayların daha kesin ve doğru olarak aydınlatılmasını sağlayan bir buluştur?

    A) Takvim B) Yazı C) Para

    D) Tekerlek E) Matbaa

    7) Türk devletleri aşağıdaki takvimlerden hangisini kullanmamıştır?

    A) 12 Hayvanlı B) Hicri C) Miladi

    D) Jülyen E) Celali

    8) Aşağıdaki takvimlerden hangisi Büyük Selçuklu devleti döneminde kullanılmıştır?

    A) 12 Hayvanlı B) Hicri C) Miladi

    D) Celali E) Rumi

    9) Aşağıdaki takvimlerden hangisi Osmanlı döneminde Mali işlerde kullanılan takvimdir?

    A) Rumi B) Hicri C) Miladi

    D) Celali E) 12 Hayvanlı

    10) Konya Çatal höyük’teki kazılarda ortaya çıkan tarihi eserleri hangi bilim inceler?

    A) Etnoloji B) Epigrafi C) Etnoğrafya

    D) Etnoloji E) Arkeoloji

    11) Tarihte ticaret alanında değiş-tokuş usulünün ortadan kalkmasını ve böylece ekonomik hayatın büyük ölçüde gelişmesini sağlayan buluş aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Pusula B) Para C) Yazı

    D) Takvim E)Kağıt

    12) Lidyalıların başkenti hangisidir?

    A) Gordion B) Sarders C) Pankuş

    D) İyonya E) Tuşpa

    13) Frigler’in başkenti aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gordion B) Sarders C) Pankuş

    D) İyonya E) Tuşpa

    14) Urartular’ın başkenti aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gordion B) Sarders C) Pankuş

    D) İyonya E) Tuşpa

    15) Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’nun eski yerleşim yerlerinden değildir?

    A) Konya-Çatalhöyük

    B) Erzurum-Pasinler

    C) Diyarbakır-Ergani

    D) Adıyaman-Nevala Çori

    E) Kayseri-Kültepe-Alişar

    16) Hititlerin başkenti aşağıdakilerden hangisidir

    A) Tuşpa

    B) Hattuşaş

    C) Sarders

    D) Gordion

    E) Kültepe

    17) Friglerde bereket tanrıçasına ne denir?

    A) Tavana

    B) Hattuşili

    C) Artemis

    D) Athena

    E) Kibele

    18) Tarihte ilk yazılı antlaşma hangi devletler arasında olmuştur?

    A) Mısır-Roma

    B) Roma-Hititler

    C) Hitit-Frigler

    D) Mısır-Hititler

    E)Lidya-Pers

    19) Ege ve Karadeniz’de koloniler kuran ve buralardaki uygarlıklardan etkilenen Anadolu medeniyeti aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Frigya B) Lidya C) İyon

    D) Urartu E) Hitit

    20) Aşağıdakilerden bilginlerden hangisi İyon medeniyetinden değildir?

    A) Demokritos

    B) Tales

    C) Descartes

    D) Hipokrat

    E) Pisagor

    21) Aşağıdaki Anadolu uygarlıklarından hangisi günümüze kadar gelen su kanalları ve bentleri yanı sıra taş işçiliği ile yapmış oldukları eserleri günümüze kadar bırakmıştır.

    A) Urartular

    B) Lidyalılar

    C) İyon

    D) Frigler

    E) Hititler

    22) Tarımı önem verilmiş, üretim için gerekli tedbirlerin yanı sıra saban kırana ölüm cezasını veren eski Anadolu uygarlığı hangisidir?

    A)Lidya

    B) Hitit

    C)Frigler

    D) İyon

    E) Urartu



    23) -Yazılı kaya ve ivriz kabartmaları

    -Pankuş adı verilen meclisleri bulunur

    -Tavanna adlı kraliçeleri bulunur

    -Kadeş antlaşmasını yapmıştır

    yukarıda özellikleri verilen Anadolu’nun eski uygarlığı hangisidir?

    A) Urartu

    B) Frigler

    C) Hititler

    D) Lidyalılar

    E) İyonyalılar

    24) Aşağıdakilerden hangisi maden dönemi Anadolu yerleşim yerlerinden değildir?

    A) Burdur-Hacılar

    B) Van-Tilkitepe

    C) Yozgat-Alişar

    D)Çorum-Alacahöyük

    E) Antalya-Karain, Beldibi



    25) Kral yolunun yapımında rolleri bulunan ve ticarette para usulunü getirerek takas sistemine son veren uygarlık hangisidir?

    A) Frigler

    B) İyon

    C)Lidya

    D) Hititler

    E) Urartular

    Cevap Anahtarı

    1)A 2)C 3)D 4) A 5) C
    6)B 7)D 8)D 9) A 10) E
    11)B 12)B 13)A 14) E 15) B
    16)B 17)E 18)D 19) C 20) C
    21)A 22)C 23)C 24) E 25) C


    .
    .
    .



    http://img9.imageshack.us/img9/556/1...1sxwkpaqit.gif


    Küçükken yerde ekmek görünce "yukarı koy, kuşlar yer" derdi büyüklerim...
    Ben sevdiklerimi hep yüksekte tuttum; şimdi hiç sesleri çıkmıyor...
    Acaba kuşlar mı yedi...

  5. #5
    Ao Gözdesi darkangel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    7,415
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri : 1
    Tecrübe Puanı
    95

    Standart 2001 Kpss Genel Kültür Soruları

    1.I. Aşar Vergisi’nin kaldırılması
    II. Doğru Anadolu ‘da muhtaç çiftçilere toprak dağıtımına dair kanunun kabul edilmesi. III. Ziraat Bankasının kurulması.
    Köylüyü rahatlatmak ve üretimi artırmak amacında olan yukarıdaki gelişmelerden hangileri, Atatürk Dönemi’nde gerçekleştirilmiştir?
    A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III
    D. I ve II E.II ve III Cevap: A________________________________________

    2.Türk ordusunun, Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesi, aşağıdakilerden hangisinde olmuştur?
    A. II. İnönü Savaşı B. I. İnönü Savaşı C. Sakarya Savaşı D. Çerkez Etem Ayaklanması E.Kütahya-Eskişehir Savaşları
    Cevap: E________________________________________


    3.1933 yılında kabul edilen Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı başarıyla sonuçlandırılmış ve Türk Sanayisi ilerleme yoluna girmiştir. Ancak İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı istenilen şekilde uygulanamamıştır.
    İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı’nın uygulanmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?
    A. Dünyada büyük bir ekonomik bunalımın yaşanmaya başlaması
    B. II. Dünya Savaşı’nın çıkması
    C. Özel girişimcilerin sayıca az olması
    D. Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun
    E. Devletçilik ilkesinin uygulanmaya başlaması Cevap: B________________________________________

    4.I. Musul ve yöresinde yaşayan Türklerin korunması
    II. Musul petrollerinden Irak’a kalan gelirin 25 yıl süreyle %10 unun Türkiye’ye verilmesi
    III. Musul’un Irak’a bırakılması
    5 Haziran 1926 tarihinde İngilizlerle yapılan Ankara Antlaşması’nda yukarıdaki maddelerden hangileri yer almaz?
    A. Yalnız I B.Yalnız II C. Yalnız III
    D. I ve II E.II ve III Cevap: C
    ________________________________________

    5.I. Bitki ve hayvan figürleri II. Geometrik şekiller III. İnsan figürleri
    Anadolu Selçukluları Dönemi’nin süsleme sanatında yukarıdakilerden hangileri kullanılmıştır?
    A. Yalnız I B.Yalnız II C. Yalnız III
    D. I ve II E.II ve III Cevap: D________________________________________

    6.Fatih Sultan Mehmet’ten sonra, hangi padişah halka, Osmanlı Devleti’nin vatandaşlar arasında din ve mezhep ayrılığı gözetilemeyeceği teminatını vermiştir?
    A. II. Mahmut B. V. Murat C. I. Abdülhamit
    D. III. Selim E.Abdülaziz Cevap: A________________________________________

    7.I. Kars, Sarıkamış, Kağızman, Kulp ve Iğdır’ın yeniden Türk topraklarına katılması II. Batum’un Gürcistan’a bırakılması
    II. Batum’un Gürcistan’a bırakılması III. Kafkas petrollerinin işletilmesi
    Yukarıdakilerden hangileri, Gümrü Antlaşması’nın kapsamındadır?
    A. Yalnız I B.Yalnız II C. Yalnız III
    D. I ve II E.II ve III Cevap: A________________________________________

    8.Osmanlı Devleti’nin ünlü sanatçılarından biri olan Levni, sanat dallarından hangisinde yaptığı çalışmalarla tanınmıştır?
    A.Minyatür B.Çini C. Müzik D.Hat E. Mimari Cevap: A________________________________________

    9.Konya’da bulunan; I. İnce Minareli Medresesi
    II. Karatay Medresesi III. Sırçalı Medrese
    Türk sanatının hangi dönemine aittir?
    A. Osmanlılar B. Büyük Selçuklular C. Anadolu Selçukluları
    D. Anadolu Beylikleri E. Memlükler Cevap: C
    ________________________________________

    10. Osmanlı Devleti’nde,
    I. Tanzimat Fermanı’nın ilanı II. Islahat Fermanı’nın ilanı
    III. 31 Mart Olayı’nın bastırılması
    Gelişmelerden hangileri, mevcut bir tepkidir?
    A. Yalnız I B.Yalnız III C. I ve II D. II ve III E.I, II ve III
    Cevap: B________________________________________

    11. I. Duvar resmi II. Dokuma III. Mimari
    Uygurların yukarıdaki sanat alanlarının hangilerinde etkinlik göstermeleri, onların yerleşik hayata geçtiklerine bir kanıt sayılabilir?
    A. Yalnız I B.Yalnız III C. I ve II D. II ve III E.I, II ve III Cevap: D

    12. Osmanlı Devleti’ne parlamento kavramı aşağıdakilerden hangisiyle girmiştir?
    A. Divan-ı Hümayun
    B.Kanunname-i Al-i Osman
    C. Saltanat Şurası
    D. Kanun-i Esasi
    E.Vilayet Nizamnamesi
    Cevap: D

    13. Osmanlı Devleti’nde,
    I.Yöneticiler II. Hanedan üyeleri III. Azınlıklar
    Gruplarından hangileri Cizye Vergisi ödemekle yükümlüydü?
    A. Yalnız I
    B.Yalnız III
    C. I ve II
    D. II ve III
    E. I, II ve III
    Cevap: C

    14. I. Alaşehir Kongresi
    II. Afyon Kongresi
    III. Erzurum Kongresi
    Yukarıdaki kongrelerden hangisinde, Manda ve Himayenin reddi kararı alınmıştır?
    A. I ve II
    B. I ve III
    C. II ve IV
    D. I, III ve IV
    E. II, III ve IV
    Cevap: C

    15. Osmanlılar’da
    I. Ferman II. Fetva III. Berat
    Belgelerinden hangileri padişah tarafından verilirdi?
    A. Yalnız I
    B. Yalnız II
    C. Yalnız III
    D. I ve III
    E. I, II ve III
    Cevap: D

    16. Türkiye, Fener Rum Patrikhanesi’nin İstanbul’dan çıkartılması isteğini aşağıdakilerden hangisiyle ilgili görüşmelerde dile getirilmiştir?
    A. Lozan Antlaşması
    B. Ankara Antlaşması
    C. Mudanya Antlaşması
    D. Atina Antlaşması
    E.İstanbul Antlaşması
    Cevap: A

    17. I. Doğu Trakya
    II. İstanbul
    III. Boğazlar
    IV. Batı Trakya
    Mudanya görüşmelerinde yukarıdakilerden hangileriyle ilgili olarak bir karar alınmamıştır?
    A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III
    D. I ve III E.I, II ve III
    Cevap: C

    18. Cumhuriyet Dönemi’nde erkeğin aile kurumuyla ilgili ayrıcalıkları büyük ölçüde aşağıdakilerden hangisiyle kaldırılmıştır?
    A. Laiklik ilkesinin Anayasa güvencesine alınması
    B. Türkiye’nin milletler Cemiyeti’ne üye olması
    C. Medeni Kanunun kabul edilmesi
    D. İtalyan Ceza kanunu’nun kabul edilmesi
    E.Çok artili demokratik hayata geçirilmesi
    Cevap: C

    19. Aşağıdakilerden hangisi, Millet Mekteplerinin amaçlarından biridir?
    A. Basılan kitap sayısını artırmak,
    B. Okuma ve yazmada kolaylık sağlamak
    C. Eğitim ve öğretimi birleştirmek
    D. Okuma yazma oranını artırmak
    E.Yüksek okul sayısını artırmak
    Cevap: D

    20. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, aşağıdaki ilkelerden hangisini kötüye kullanarak Şeyh Sait Ayaklanması’nda ortam hazırlamıştır?
    A. Halkçılık
    B. Devletçilik
    C. Milliyetçilik
    D. İnkılapçılık
    E.Laiklik
    Cevap: E

    21. Anlaşma Devletleri Anadolu’yu aşağıdakilerden hangisine dayanarak işgal etmişlerdir?
    A. Londra Antlaşması
    B. Sevr Antlaşması
    C. Paris Antlaşması
    D. Berlin Antlaşması
    E.Mondros Antlaşması
    Cevap: E

    22. I. Ağırlık ve ölçü birimlerinin değiştirilmesi
    II. Miladi takvimin kabul edilmesi
    III. Medreselerin kapatılması
    Yukarıdaki inkılapların hangileri, inkılabın ilgili olduğu alanda birlik sağlamak amacıyla yapılmıştır?
    A. Yalnız I
    B. Yalnız II
    C. Yalnız III
    D. I ve III
    E.I, II ve III
    Cevap: E

    23. I. Saltanatın kaldırılması
    II. Halifeliğin kaldırılması
    III. Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi
    İnkılapların gerçekleştirilmesi sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    A. I, II ve III
    B. I, III ve II
    C. II, I ve III
    D. II, III ve I
    E.III, II ve I
    Cevap: A

    24. Türk denizlerinde gemi işletme hakkının yalnız Türkiye’ye ait olması aşağıdakilerden hangisiyle sağlanmıştır.
    A. Teşvik-i Sanayi Kanunu
    B. Kabotaj Kanunu
    C. Lozan Antlaşması
    D. Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı
    E.Birinci İzmir İktisat Kongresi
    Cevap: B

    25. Türkiye’nin komşularıyla ve Dünya devletleriyle barışçıl bir politika izlediğini gösteren aşağıdaki gelişmelerden hangisi Atatürk döneminde gerçekleşmemiştir?
    A. Balkan Atlantı’nın imzalanması
    B. Milletler Cemiyeti’ne üye olunması
    C. İtalya’nın Habeşistan’a saldırmasına tepki gösterilmesi
    D. Sadabat Paktı’nın imzalanması
    E.Hatay’ın anavatana katılması
    Cevap: E

    26. Aşağıdakilerden hangisinin gerçekleştirilmesi diğerlerini zorunlu hale getirmiştir?
    A. Tekke ve türbelerin kapatılması
    B. Medreselerin kapatılması
    C. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilmesi
    D. Şer’iye ve Evkaf Bakanlığı’nın kaldırılması
    E.Yabancı okulların Türkiye Cumhuriyeti müfettişlerinin denetiminde olması
    Cevap: C

    27. Atatürk’ün isteğiyle kurulmuş olan Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Partide liberal ekonomi sisteminin benimsenmemesi
    B. Gerici çevrelerin partiye girmeleri
    C. Dünyada ekonomik bir bunalım yaşanması
    D. Bursa’da ezanın Türkçe okunmasına karşı olayların çıkması
    E. Laikliğin Anayasa güvencesine alınması
    Cevap: B

    28. Atatürk’ün “Hayatta En hakiki mürşit ilimdir” (Hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir) sözü aşağıdaki ilkelerden en çok hangisiyle ilişkilidir?
    A. Halkçılık
    B. Laiklik
    C. Cumhuriyetçilik
    D. İnkilapçılık
    E.Devletçilik
    Cevap: D

    29. I. Halkevleri
    II. Millet Mektepleri
    III. Köy Enstitüleri
    Yukarıdakilerden hangileri, Atatürk Dönemi’nde kurulmuştur?
    A. Yalnız I
    B. Yalnız II
    C. Yalnız III
    D. I ve II
    E.I, II ve III
    Cevap: D

    30. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, aşağıdaki alanlardan hanisine ekonomik kalkınmada öncelik verilmemiştir?
    A. Tarım B. Ticaret C. Sanayi D. Ulaştırma E.Turizm
    Cevap: E

    31.
    Yukarıda verilen haritada taranmış platoların hangisinde yaz mevsimi sıcak ve kurak geçmez?
    A. Haymana
    B. Gaziantep
    C. Erzurum-Kars
    D. Obruk
    E.Bozok
    Cevap: C

    32. Aşağıdaki beş bölgemizden hangisinde yaz aylarında coğrafi konum dikkate alındığında buharlaşma en fazla olur?
    A. Güneydoğu Anadolu
    B. Ege
    C. Doğu Anadolu
    D. Karadeniz
    E.Marmara
    Cevap: A

    33. Yurdumuzda denize kıyısı olan bölgelerimizin ortak özelliği hangisidir?
    A. Dağların kıyıya paralel uzanması
    B. Kıyı kesiminde nüfusun iç kesimden fazla olması
    C. Tarım gelirinin endüstri gelirinden fazla olması
    D. Halkın temel geçim kaynağının balıkçılık olması
    E.Kıyı boyunca geniş kumsalların bulunması
    Cevap: B

    34. Yurdumuzda 12 binden fazla bitki çeşidine rastlanmaktadır: yosun, at, ağaççık... vb. Bu bitki çeşitliliğini sağlayan neden aşağıdakilerden hangisi olamaz?
    A. Kıtalar arası doğal geçiş alanı olması
    B. Toprak üretiminin çeşitli olması
    C. Yer şekillerinin çok çeşitli olması
    D. İklimin bölgeler arasında farklılık göstermesi
    E.Akarsu rejimlerinin farklılık göstermesi
    Cevap: E

    35.

    1950-1990 yıllarındaki sayım sonuçlarına göre kırsalı ve kentsel nüfus yukarıdaki grafikle gösterilmiştir. Buna göre aşağıdakilerdenhan8gisini söylemek doğru olmaz?

    A. 1950 yılında kırsal nüfusun payı toplam nüfus içinde en fazladır.
    B. 1950-1980 yılları arasında kent nüfusundaki artış, kır nüfusundakinden fazladır.
    C. Birbirini izleyen sayım dönemleri dikkate alındığında kent nüfusundaki en fazla artış 1990 sayımındadır.
    D. 1950-1980 yılları arasındaki sayımlarda nüfusun yarından fazlasını kır nüfusu oluşturmaktadır.
    Cevap: D

    36. Aşağıdaki eşleştirilmiş bölgelerden hangisinde nüfus yoğunluğu öteki verilenlerden fazladır?
    A. Marmara-Ege
    B. Karadeniz-İç Anadolu
    C. Ege-Akdeniz
    D. Marmara-Doğu Anadolu
    E.İç Anadolu-Güneydoğu Anadolu
    Cevap: A

    37. Yurdumuzda kimi yerleşim birimleri ilk konumunda bırakılmamış yer değişikliğine gidilmiştir.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu tür değişikliklere neden olan etkenlerden olamaz?
    A. Yeni ulaşım yollarına sapa kalması
    B. Yapılacak baraj gölünün altında kalması
    C. Doğal afetlerin tehdidinde olması
    D. Yeni endüstri kuruluşlarına uzak kalması
    E.İdari bölümlemelerde değişiklik olması
    Cevap: E

    38. Türkiye’de belli bir yılda sağılan hayvan sayısını ve bunlardan elde edile süt miktarının dört hayvan türüne göre oransal dağılımını gösteren grafik aşağıda verilmiştir.



    Bu grafiklerde 4 numara ile gösterilen hayvan türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Koyun B. Kıl keçisi C. Tiftik Keçisi D. İnek E.Manda
    Cevap: D

    39. Yurdumuzun yedi coğrafi bölgesi farklı özellikler gösterir. Buna göre yurdumuzun diğerlerine göre ortalama yükseltisi daha az, tarım alanlarının payı daha yüksek ve sulama olanakları daha çok olan bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Karadeniz B.Marmara C. Doğu Anadolu D. İç Anadolu E.Akdeniz
    Cevap: B

    40. Aşağıdakilerden hangisinin Güneydoğu Anadolu’nun kimi yerlerinde yetiştirilebilmesi, bu bölgede Akdeniz iklimi görüldüğünün bir kanıtıdır?
    A. Mercimek B. Buğday C. Kayısı D. Zeytin E.Üzüm
    Cevap: D

    41. Kimi ürünler farklı ovalarda yetişir. Buna göre Gediz Ovasının iklim ve toprak koşullarında yetiştirilebilen bir tarım ürününü, aşağıdaki ovaların hangisinde yetiştirebilmesi gerekir?
    A. Çarşamba Ovası
    B. Erene Ovası
    C. Çukurova
    D. Malatya Ovası
    E.Elazığ Ovası
    Cevap: C

    42. Yurdumuzda en fazla elektrik enerjisi aşağıdaki barajların hangisinde elde edilir?
    A. Hirfanlı B. Karakaya C. Atatürk D. Oymapınar E.Keban
    Cevap: E

    43. Akarsularımız en az hangi amaca hizmet etmektedir?
    A. Enerji etme
    B. Su sporları
    C. Tarım alanlarını sulama
    D. Kültür balıkçılığı yapma
    E.Kullanma suyu elde etme
    Cevap: B

    44. Aşağıdaki madenlerden hangisi yurdumuzda en az yerde çıkarılmaktadır?
    A. Demir B. Bakır C. Linyit D. Krom E.Taşkömürü
    Cevap: E

    45. Türkiye aşağıdakilerden hangisini ihraç etmemektedir?
    A. Çay B. Fındık C. Tütün D. Pamuk E.Şekerpancarı
    Cevap: A

    46. Türkmenistan’dan gelen doğalgaz hattı, Azerbaycan’dan gelen petrol boru hattı yurdumuzdan geçerek Akdeniz’e ulaşacaktır.
    Bu durumun Türkiye’ye sağlayacağı yarar aşağıdakilerden hangisi olamaz?
    A. Jeopolitik önemin artması
    B. Enerji açığının kapanmasına katkıda bulunmasına
    C. Doğu Akdeniz limanlarının öneminin artması
    D. Turizm gelirlerinin artması
    E.Petrole dayalı sanayi
    Cevap: D



    47. Aşağıdakilerden hangisi yurdumuzun daha az gelişmiş olan bölümüdür?
    A. Yukarı Kızılırmak Bölümü
    B. Güney Marmara Bölümü
    C. İç Batı Anadolu Bölümü
    D. Ege Bölümü
    E.Adana Bölümü
    Cevap: A

    48. Çay ve fındık fabrikaları ile orman ürünleri işletmeleri Doğu Karadeniz Bölümünde yaygındır. Bu durum, endüstri tesislerinin kuruluş yeri ile aşağıdakilerden hangisi arasındaki ilişkiye örnektir.
    A. Su kaynaklarının fazlalığı
    B. Hammadde sağlama kolaylığı
    C. Enerji kaynaklarının varlığı
    D. Kara ve deniz ulaşımının gelişmişliği
    E.Tüketim alanlarına yakınlığı
    Cevap: B

    49. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri 1982 Anayasasına göre doğrudan doğruya halkın oylarıyla seçilerek göreve gelir?
    A. Cumhurbaşkanı ve TBMM üyeleri
    B. TBMM üyeleri, belediye başkanları ve muhtarlar
    C. Başbakan ve belediye başkanları Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Belediye başkanları
    D. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Belediye Başkanları
    E.TBMM üyeleri, Başbakan ve Bakanlar
    Cevap: B

    50. 1982 Anayasasına göre, hangi bakanların TBMM seçimlerinden önce çekilmeleri ve yerlerine bağımsızların atanması gerekir?
    A. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı, Adalet Bakanı ve Dışişleri Bakanı
    B. İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve Ulaştırma Bakanı
    C. Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ve Ulaştırma Bakanı
    D. Adalet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve İçişleri Bakanı
    E.Milli Savunma Bakanı, Adalet Bakanı ve Maliye Bakanı
    Cevap: C

    51. Ülkemizde yapılan seçimlerde sıkça kullanılan “Genel Oy” kavramı ne demektir?
    A. Milletvekili genel seçimlerinde ülke genelinde kullanılmış olan oyların tümü
    B. Bir siyasal partinin herhangi bir seçim çevresinden milletvekili çıkarabilmesi için ülke genelinde alması gereken asgari oy sayısı.
    C. Bir siyasal partinin, milletvekili seçimlerinde ülke genelinde aldığı oyların tümü
    D. Milletvekili veya yerel yönetim seçimlerinden seçme kütüğüne kayıtlı olan seçmenlerin tümü.
    E.Her vatandaşın, milletvekili veya yerel yönetim seçimlerinde, yaş ve sezginlik dışında başka bir nitelik aranmadan oy hakkına sahip olması.
    Cevap: E

    52. Aşağıdakilerden hangisi “yarı-doğrudan demokrasi” araçlarından biridir?
    A. Milletvekillerinin kanun teklif edebilmesi
    B. Cumhurbaşkanının yayımlamayı uygun bulmadığı kanunları bir kez daha görüşülmesi için yasama organına geri gönderebilmesi.
    C. Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması.
    D. Cumhurbaşkanının yasama organınca seçilmesi
    E.Bakanlar Kurulunun kanun hükmünde kararname çıkarabilmesi
    Cevap: C

    53. Yargı yetkisi Türkiye tarafından da kabul edilmiş olan İnsan Hakları Mahkemesi, hangi uluslar arası kuruluş içinde yer almaktadır?
    A. Avrupa Birliği B. Avrupa Ekonomik Topluluğu
    C. Birleşmiş Milletler D. Avrupa Konseyi E.NATO
    Cevap: D

    54. 1982 Anayasasına göre, milletvekili seçimlerinde aşağıdakilerden hangisinin uygulanması mümkün değildir?
    A. Tercihli Oy
    B. İki dereceli sistem
    C. İki türlü sistem
    D. Dar bölge sistemi
    E.Seçime katılmayan seçmenlere para cezası verilebilmesi
    Cevap: B

    55. 1982 Anayasasına göre, aşağıdakilerden hangisi bir siyasi partinin Anayasa Mahkemesi tarafından temelli kapatılma nedenlerinden değildir?
    A. Yabancı devletlerden veya uluslararası kuruluşlardan maddi yardım alması.
    B. Tüzük ve programlarının eşitlik ilkesine aykırı olması.
    C. Tüzük ve programlarının laiklik ilkesine aykırı olması
    D. Demokratik devlet ilkelerine aykırı eylemlerin odağı haline gelmesi.
    E.Önceden izin almadan kurulması.
    Cevap: E

    56. Aşağıdakilerden hangisi “doğal yargıç” (kanuni hakim) güvencesinin bir sonucudur?
    A. Hiç kimsenin kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önünde yargılanamaması,
    B. Görülecek davaya göre olağanüstü yargılama
    C. Herkesin dilediği kişiye karşı dava açabilmesi
    D. Herkesin her konuda dava açabilmesi
    E.Herkesin dilediği yerde dava açabilmesi
    Cevap: A

    57. Aşağıdakilerden hangisinin kamu tüzel kişiliği yoktur?
    A. Belediyeler B. Üniversiteler C. İl Özel İdareleri
    D. TRT E.Bakanlıklar
    Cevap: C

    58. Küreselleşme. Dünyadaki tüm ekonomik ve sosyal birimlerin daha yoğun etkileşim içine girmesi ve çeşitli ögelerin uluslar arası hareketliliğini artırması olarak tanımlanır.
    Küreselleşme sürecinde, uluslar arası hareketliliği en az artan öge aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Sermaye B. Mal C. Emek D. Teknoloji E.Bilgi
    Cevap: C

    59. Türkiye’de 1999 sonunda uygulanmaya başlanan ekonomik istikrar programı 2000 yılının Kasım ayında krizle sonuçlanmıştır.
    Aşağıdakilerden hangisi 2000 yılının Kasım ayında başlayan krizin öncü göstergelerinden biri değildir?
    A. Türk lirasının aşırı değer kaybetmesi
    B. İthalat ve ihracat farkının artışından kaynaklanan cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranının büyümesi
    C. Bankacılık kesimi pozisyonunun döviz rezervine oranının büyümesi.
    D. Kamu bankaları ve KİT lerden kaynaklanan açıkların büyümesi.
    E.Faiz oranlarının hızla düşmesi.
    Cevap: A

    60. Aşağıdakilerden hangisi 2001 yılının Nisan ayında, “5 yılda 1 milyar çocuğa eğitim” kampanyasını başlatan sivil toplum örgütüdür?
    A. Çağdaş Yaşama Destekleme Derneği
    B. 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı
    C. Anne ve Çocuk Eğitimi Vakfı
    D. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı
    E.Türk Eğitim Vakfı
    Cevap: D
    [B][CENTER]Benden korkun diyen herkes korkaktır![/CENTER][/B]

  6. #6
    Ao Acemisi
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    38
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart tarih deneme sınavı

    1) Aşağıdakilerden hangisinde köklü reformlar yapılmıştır ?
    A) I. Meşrutiyet
    B) II. Meşrutiyet
    C) Islahat Fermanı
    D) Tanzimat Fermanı
    E) Sened-i İttifak

    2) 1926’da İngiltere ile imzalanan Ankara Anlaşması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
    A) Hatay sorunu
    B) Kapitülasyonlar
    C) Musul sorunu
    D) Yabancı okullar sorunu
    E) Nüfus değişimi

    3) ‘II.Meşrutiyet döneminde Kanun-i Esasi’de yapılan değişiklikle meclis üstünlüğü ön plana çıkarılmış, padişahın yetkileri kısıtlanarak hükümetin padişaha karşı değil, meclise karşı sorumlu hale gelmesi sağlanmıştır.’
    Bu durumun aşağıdakilerden hangisine ters düştüğü söylenebilir?
    A) Veraset sistemine
    B) Mutlakiyet yönetimine
    C) Ulusal egemenlik anlayışına
    D) Bağımsızlık anlayışına
    E) Teokratik yönetim anlayışına

    4) Aşağıdakilerden hangisiyle Moskova Antlaşması imzalandı?
    A) Almanya
    B) İngiltere
    C) Rusya
    D) Fransa
    E) İtalya

    5) Osmanlı Devleti aşağıdaki ülkelerden hangisini I. Dünya Savaşı öncesinde yitirmiştir?
    A) Suriya
    B) Filistin
    C) Irak
    D) Ürdün
    E) Makedonya

    6) I. Celali isyanları şiddetle bastırılarak otorite sağlanmıştır
    II. Askeri ocaklar düzeltilmeye çalışılmıştır
    III. Maliye düzene konulmaya çalışılmıştır
    Yukarıda bahsedilen ıslahatlar hangi dönemde yapılmıştır?
    A) Lâle Devri
    B) Duraklama dönemi
    C) III. Selim devri
    D) II. Mahmut devri
    E) Meşrutiyet devri

    7) Osmanlı Devletini dağılma sürecine sokarak Balkanlarda birçok devletin bağımsızlıklarını kazanmasına neden olan antlaşma hangisidir ?
    A)Edirne
    B) Küçük kaynarca
    C) Ayestefanos
    D) Bükreş
    E) Berlin

    8) Aşağıdakilerden hangisi Eski Türklerde ordu teşkilatı ile ilgili doğru bir açıklama değildir ?
    A) Ücretli askerlerin orduda önemli bir yeri vardır
    B) Askerlik tüm halk için bir yaşam biçimidir
    C) Ordular daimidir ve onlu sisteme dayanır
    D) Çin, Moğol, Roma, Bizans ordu sistemlerini etkilemiştir
    E) Ordunun temeli atlı askerlere dayanır

    9) Duraklama Dönemi’nde Celali İsyanlarının çıkma nedenlerinden en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir ?
    A) Merkezi otoritenin bozulması
    B) Vergilerin adaletsiz şekilde toplanması
    C) Rüşvet ve iltimasın artması
    D) Yöneticilerin gelişigüzel atanması
    E) Kadıların adaleti iyi uygulayamaması


    10) I. Ümit Burnu’nun keşfedilmesi
    II. Süveyş Kanalı’nın açılması
    III. Barutun ateşli silahlarda kullanılmaya başlanması
    IV. Sömürgeciliğin hızlanması
    V. Amerika Kıtası’nın keşfedilmesi
    Bu gelişmelerden hangileri Osmanlı ülkesinin stratejik öneminin artmasında etkili olmuştur ?
    A) Yalnız I
    B) I, II, III
    C) IV, V
    D) II, IV
    E) I, II, IV, V

    11) Lozan Görüşmelerinde itilaf devletleri, aşağıdaki konuların hangisinde TBMM hükümetine karşı ortak baskı uygulamışlardır ?
    A) Kapitülasyonlar
    B) Hatay Sorunu
    C) Azınlıklar
    D) Musul sorunu
    E) Mandanın devamı

    12) İstanbul Hükümeti’nin yetersizliğini belirterek ulusu kendi olanakları ile kurtuluş mücadelesine çağıran M.Kemal hangi olay sonucunda ordu görevinden istifa etmiştir ?
    A) İstanbul’un işgalinden sonra
    B) Sivas Kongresinden sonra
    C) Amasya Genelgesinden sonra
    D) Erzurum Kongresinden sonra
    E) Osmanlı Mebusan Meclisi toplanmadan önce

    13) “Kasr-ı Şirin Antlaşması, Osmanlı-İran sınırını belirlemiş ve bu sınır büyük değişikliğe uğramadan günümüze kadar korunmuştur.”
    Bu antlaşma aşağıdaki hangi padişah zamanında imzalanmıştır ?
    A) III. Murat
    B) IV. Mehmet
    C) Genç Osman
    D) IV. Murat
    E) III. Mehmet

    14) Cumhuriyet Döneminde Yunanistan ile dış politikada çıkan sorun aşağıdakilerden hangisidir ?
    A) Boğazlar
    B) Yabancı okullar
    C) Musul
    D) Irak sorunu
    E) Nüfus değişimi

    1)D 2)C 3)B 4)C 5)E 6)B 7)E 8)A 9)B 10)D 11)A 12)C 13)D 14)E
    Konu vioLette tarafından (09-06-2010 Saat 23:43 ) değiştirilmiştir.

  7. #7
    Ao Acemisi
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    38
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart genel kültür deneme sınavı

    61. Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet öncesi Türk Devletlerinin ortak özelliklerinden biri değildir?
    A) Devlet boyların birleşmesiyle kurulur
    B) Temel ekonomik yapı hayvancılığa dayalıdır
    C) Önemli kararlar Kurultay tarafından alınır
    D) Yerleşik yaşam biçimi yaygın değildir
    E) Hakanlar mutlak yetkilere sahiptir

    62. I.Hun
    II.Göktürk
    III.Uygur
    IV.Kutluk
    V.İskit
    İslamiyet öncesi kurulan Türk devletlerinden hangisi bir çok yönüyle diğerlerinden farklı özelliklere sahiptir?
    A) I B) II C) III D) IV E) V

    63. Orta Asya Türklerinde ceza infaz sisteminde uzun süreli hapis cezalarının uygulanmamış olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ceza hukukunun ılımlı olması
    B) Kanuni suç kavramının olmaması
    C) Göçebe yaşam biçiminin egemen olması
    D) Cezaların tazminat biçiminde uygulanması
    E) Töre denilen yazısız hukukun uygulanması

    64. *En büyük Türk İslam Devletidir
    *Sınırları Maveraünnehirden Akdenize kadar uzanmıştır
    *Dinsel bakımdan Abbasi Halifeliliğine bağlıdır.
    Yukarıda özellikleri verilen Türk-İslam Devleti aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gazne
    B) B. Selçuklu
    C) Anadolu Selçuklu
    D) Osmanlı Devleti
    E) Karahanlılar

    65. Malazgirt Savaşı’ndan sonra başlayan Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinin başlarını araştıran bir kişi dönemin mimari eserlerini öncelikle hangi yörede araştırmak zorunludur?
    A) Konya
    B) İznik
    C) Sivas
    D) Erzurum
    E) Selçuk

    66. I. Cami
    II. Kervansaray
    III. Künbet
    IV. Şifahane
    V. Bedesten
    Anadolu Selçuklularında yer alan mimari yapılardan hangisi veya hangileri doğrudan ticari faaliyetlerle ilgilidir?
    A) Yalnız II
    B) I ve III
    C) III ve IV
    D) II ve V
    E) III IV V

    67. I Gevher Nesibe Külliyesi
    II Konya Alaeddin Camii
    III Gök Medrese
    Eserlerden hangisi veya hangileri öncelikle sosyal hizmete yönelik mimari yapılardır?
    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) I II ve III
    D) I ve III
    E) Yalnız III

    68. Anadolu Selçuklu plastik sanatında en çok işlenen konu aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
    A) İnsan-hayvan-bitki
    B) Geometrik desen-hayvan-arabesk
    C) Çiftbaşlı kartal-melek resimleri
    D) Minyatür-Hat-Sülüs
    E) İnsan-Minyatür-geometrik desen

    69. *Ordunun bozulması
    *Mali yapının çökmesi
    *Devşirme sisteminin terk edilmesi
    *Eğitimde yozlaşmanın başlaması
    Osmanlı Devleti’nde meydana gelen bu gelişmeler aşağıdakilerden hangisinin başlamasına neden olmuştur?
    A) Hukuk sisteminin yenilenmesine
    B) Savaşlarda dengenin kurulmasına
    C) Yönetim anlayışının başlamasına
    D) Islahat düşüncesinin ortaya çıkmasına
    E) Yabancı askeri uzmanlardan yararlanılmasına

    70. Osmanlı Devleti’nde ilk “kanunlaştırma” hareketi kimin zamanında meydana gelmiştir?
    A) Osman Gazi
    B) Yavuz Selim
    C) Kanuni
    D) II.Mahmut
    E) Fatih

    71. Osmanlı yerli sanayisi aşağıdaki antlaşmalardan hangisinden sonra tamamen çökmüştür?
    A) Paris
    B) Londra
    C) Balta Limanı
    D) Hünkar İskelesi
    E) Sevr

    72. I. Bölgelerin savunulması
    II. Asker yetiştirilmesi
    III. Üretimi sürekli hale getirilmesi
    IV. Yargılamanın yerinde yapılması
    Hangisi Osmanlı devletinde uygulanan Tımar sisteminin öncelikli amacı değildir?
    A) I-II B) I-III C) II-IV
    D) I-IV E) Yalnız II


    73. I. Sened-i İttifak
    II. Tanzimat Fermanı
    III. Meşrutiyet yönetimi
    Yukarıdaki siyasi belgelerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
    A) Batılı güçlerin baskısıyla yayınlanmış olmaları
    B) Padişahın yetkilerini sınırlandırmaları
    C) Azınlıklara yeni haklar sağlamaları
    D) Osmanlıcılık düşüncesiyle yayınlanmaları
    E) Ayanlara geniş haklar getirmiş olmaları

    74. I. Amasya Tamimi
    II. Erzurum Kongresi
    III. Başkomutanlık kanununun çıkması
    IV. 31 Mart olayı
    V. Misak-ı Milli kararlarının alınması
    Yukarıdaki gelişmelerden hangisi veya hangileri Milli Mücadelenin hazırlık döneminde meydana gelmemiştir?
    A) I-II B) II-III-IV C) III-IV-V
    D) I-III-V E) III-IV

    75. Milli Mücadelenin gerekçesi ve yöntemi ilk defa nerede belirlenmiştir?
    A) Sivas Kongresi
    B) Misak-ı Milli
    C) TBMM açılması
    D) Amasya Genelgesi
    E) Amasya Protokolü

    76. I. Saltanatın kaldırılması
    II. Soyadı kanununun çıkarılması
    III. Yeni harflerin kabul edilmesi
    IV. Erzurum Kongresi
    Bu gelişmelerin doğru kronolojik sıralaması hangisinde verilmiştir?
    A) I-II-IV-III B) IV-I-III-II
    C) IV-III-II-I D) III-IV-I-II
    E) III-I-IV-II
    77. Atatürk: “Benim naçiz vücudum elbet birgün toprak olacaktır. Ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.” Sözünü hangi gelişme üzerine söylenmiştir?
    A) İzmir suikastı girişimi
    B) Sakarya savaşından yararlanması
    C) Menemen isyanı
    D) Topal Osman Olayı
    E) Binbaşı Ravlinson’un yakalanması

    78. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra kurulan cemiyetlerden hangisi Türkler tarafından kurulan milli varlığa düşman örgütlenmelerden biridir?
    A) Redd-i İlhak
    B) Teali Osmani
    C) Etnik-i Eterya
    D) Alyans
    E) Kilikyalılar

    79. Milli mücadele sürecinde TBMM hükümeti ile yakın ilişkiler içinde olan eski itilaf devleti aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İtalya
    B) ABD
    C) Rusya
    D) Fransa
    E) Romanya

    80. Osmanlı Halifeliğinin İslam dünyasında etkili olmadığının en önemli göstergesi aşağıdaki gelişmelerden hangisiyle ortaya çıkmıştır?
    A) Milli Mücadele
    B) Balkan Savaşları
    C) Şeyh Sait İsyanı
    D) I.Dünya Savaşı
    E) Trablusgarp Savaşı

    81. I. Medeni Kanun
    II. Soyadı kanunu
    III. teşvik-i Sanayi kanunu
    IV.Kabotaj Hakkı
    V. Misak-ı İktisadi
    Hangisi halkçılık ilkesinin doğrudan bir sonucudur?
    A) I B) II C) III D)IV E) V

    82. Türkiyenin etnik nüfusunun sadeleştirilmesi aşağıdaki antlaşmalardan hangisinde bir hüküm olarak yer almıştır?
    A) Sevr
    B) Lozan
    C) Londra
    D) Kopenagh
    E) Moskova

    83. Kurtuluş Savaşı Atatürk’ü aşağıdaki ilkelerden hangisinin doğrudan sonucudur?
    A) Halkçılık
    B) Devletçilik
    C) Milliyetçilik
    D) İnkılapçılık
    E) Laiklik


    84. I. Saltanatın kaldırılması
    II. Halifeliğin kaldırılması
    III. soyadı kanunun çıkarılması
    IV. Millet mekteplerinin açılması
    Gelişmelerden hangisi daha çok Laikliğin geliştirilmesiyle ilgilidir?
    A) I-II B) II-III C) I-IV
    D) III-IV E) Yalnız II

    85. I. Saltanatın kaldırılması
    II. Kadınlara siyasal haklar tanınması
    III. Serbest Fırkanın kurulması
    Bu gelişmeleri aşağıdaki alanlardan hangisinin geliştirilmesine yöneliktir?
    A) Yönetim
    B) Cumhuriyet
    C) Laiklik
    D) Demokrasi
    E) Kültür

    86. Milli bağımsızlıktan ödün verilmeden ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek olarak bilinen program aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Misak-ı İktisadi
    B) Milli kalkınma
    C) Teşvik-i sanayi
    D) Misak-ı milli
    E) Halkçılık Programı

    87. Fener Rum Patrikhanesinin konumu aşağıdaki antlaşmalardan hangisiyle belirlenmeye çalışılmıştır?
    A) Sevr
    B) Lozan
    C) Mudanya
    D) Atina
    E) İstanbul

    88. Halkçılık ilkesi aşağıdaki ilkelerden hangisinin doğal sonucudur?
    A) İnkılapçılık
    B) İnsan sevgisi
    C) Milliyetçilik
    D) Devletçilik
    E) Laiklik

    89. Devletçilik İlkesi ne zamandan itibaren uygulamaya konulmuştur?
    A) 1928 B) 1923 C) 1930 D) 1954 E) 1938

    90. Türkiye’de planlı kalkınma dönemine hangi tarihten itibaren girilmiştir?
    A) 1923 B) 1930 C) 1933 D) 1938 E) 1926

    91. Karadeniz Bölgesinde buğdayın yerini mısırın alması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
    A) Kışların ılık geçmesi
    B) Toprağın yıkanmış olması
    C) Yaz mevsiminin yağışlı geçmesi
    D) Mısırın daha pahalı olması
    E) Halkın besin kaynağı olması

    92.Yukarıdaki Türkiye haritasında belirtilen merkezlerin hangisinde yıl içinde aldığı yağış miktarının çoğu sonbahar mevsiminde düşer?
    A) I B) II C) III D) IV E) V

    93.Türkiye’de yer şekillerinin çeşitlilik göstermesi aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili değildir?
    A) İklim çeşitliliğinin fazla olması
    B) Doğal bitki örtüsünün çeşitlenmesi
    C) Tarım ürünleri çeşidinin fazla olması
    D) Aynı anda farklı mevsim özelliklerinin yaşanması
    E) Kışın cephe yağışı olması


    94.Yukarıdaki Türkiye haritasında kıyı şeridi üzerinde belirlenen noktaların hangi ikisi arasında boyuna kıyı tipi görülür?
    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
    D) I ve III E) V ve VI

    95.Ege Bölgesi akarsularının menderesler yaparak akmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Akarsu rejiminin düzensiz olması
    B) Yatak eğiminin az olması
    C) Boylarının kısa olması
    D) Debilerinin düşük olması
    E) Havzalarının açık olması

    96.Aşağıdaki yer altı kaynak türlerinden hangisi Türkiye’de bulunmaz?
    A) Gayzer
    B) Artezyen
    C) Fay kaynağı
    D) Karstik kaynak
    E) Yamaç kaynağı

    97.Tektonik depremler yer kabuğundaki kırık hatları boyunca oluşan yer hareketleri sonucunda meydana gelir.
    Türkiye’nin jeolojik yapısı düşünüldüğünde, aşağıdaki yerlerin hangisinde tektonik deprem olma olasılığı en azdır?
    A) Konya ovası
    B) Erzincan ovası
    C) Bolu ovası
    D) Muş ovası
    E) Gediz ovası

    98.Rüzgar ve su erozyonunun birlikte etkili olduğu yerlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Toprağın kalın olması
    B) Nem ve yağışın fazla olması
    C) Yüksekliğin az olması
    D) Bitki örtüsünün cılız olması
    E) Eğimin fazla olması

    99. Aşağıdaki coğrafi bölgelerimizden hangisinde kentsel nüfus oranı en fazladır?
    A) Ege bölgesi
    B) G. Doğu Anadolu bölgesi
    C) Akdeniz bölgesi
    D) Marmara bölgesi
    E) Doğu Anadolu bölgesi

    100.Aşağıdakilerden hangisi hızlı nüfus artışının ortaya çıkardığı sonuçlardan biri değildir?
    A) Çarpık kentleşme
    B) Kalkınma hızının artması
    C) Genç nüfusun artması
    D) Alt yapı sorunlarının yaşanması
    E) İşsizlik

    101.*Geniş düzlükler bulunur
    *Yağış miktarı çok azdır
    *Yerleşmeler su kaynakları çevresinde toplanmıştır.
    *Tahıl tarımı yoğun olarak yapılır.
    Yukarıda özellikleri sıralanan coğrafi bölüm aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Asıl Ege bölümü
    B) Erzurum-Kars bölümü
    C) Doğu Karadeniz bölümü
    D) Adana bölümü
    E) Konya bölümü

    102.Türkiye’de nüfus yoğunluğunun en az olduğu bölge aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Marmara
    B) Doğu Anadolu
    C) G. Doğu Anadolu
    D) Akdeniz
    E) Karadeniz

    103.Aşağıdakilerden hangisi Akdeniz bölgesi ile Kıyı Ege bölgesini birbirinden ayıran özellik değildir?
    A) Yer altı kaynakları
    B) Yer şekilleri
    C) Doğal bitki örtüsü
    D) Tarım arazisi oranı
    E) Ulaşım koşulları

    104.Tarımda nadas yöntemi aşağıdaki kentlerden hangisinde daha azdır?
    A) Trabzon
    B) Urfa
    C) Konya
    D) Kırşehir
    E) Aksaray

    105.Bir tarım ürününün yoğun olarak üretildiği bölgeye o ürünün tarım bölgesi denir.
    Buna göre Ege bölgesi aşağıdaki tarım ürünlerden hangisinin tarım bölgesi değildir?
    A) İncir
    B) Üzüm
    C) Zeytin
    D) Buğday
    E) Haşhaş

    106.Türkiye’de Mardin’de ve Hamitabat’da çıkarılan üretim yeterli gelmediğinden bir kısmı yurt dışından alınan enerji kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Taş kömürü
    B) Petrol
    C) Limit
    D) Baroks
    E) Doğalgaz

    107.Aşağıdaki kentlerden hangisinde otomotiv endüstrisi bulunmaz?
    A) İstanbul
    B) İzmir
    C) Bursa
    D) Afyon
    E) Adapazarı

    108.Aşağıdakilerden hangisi ithal ettiğimiz ürün değildir?
    A) Pirinç
    B) Petrol
    C) Pamuk
    D) Doğalgaz
    E) Kahve

    109.Hammaddenin işleme alanına yakın olması gerektiği düşünüldüğünde aşağıdaki merkezlerden hangisinde pamuklu dokuma fabrikasının kurulması düşünülemez?
    A) Ş. Urfa
    B) Adana
    C) İzmir
    D) Denizli
    E) Samsun

    110. Uluslar arası Adalet Divanı hangi şehirdedir?
    A) Cenevre B) Zürih C) Roma
    D) Lahey D) Paris

    111. Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimleri ifade etmektedir?
    A) İl özel idaresi- İlçe idaresi
    B) İl özel idaresi- İlçe idaresi-Köy
    C) İl genel idaresi-Belediye-Köy
    D) İl özel idaresi-Belediye-Köy
    E) Belediye-İlçe-Köy

    112- 2002 Dünya kupası hangi ülke ve veya ülkelerde yapılmıştır?
    A) Brezilya B) Çin C) Fransa-Çin
    D) İngiltere-Fransa E) Güney Kore-Japonya

    113-Erken seçim yapılabilmesi için meclisin ne kadarının boşalması gerekmektedir?
    A) % 10 B) 1/10 C) % 5 D) 1/20 E) % 20

    114-Sayıştay Aşağıdaki kurumlardan hangisinin denetimini yapmaz?
    A) Genel Bütçeli Kuruluşlar
    B) Katma bütçeli kuruluşlar
    C) Bakanlıklar
    D) Kamu tüzel kişileri
    E) KİT

    115- Belediye Genel Meclisini aşağıdakilerden hangisi fesheder?
    A) Cumhurbaşkanı B) Başbakan C) Danıştay
    D) İç İşleri Bakanı E)Bakanlar Kurulu

    116-Bakanlar Kurulu tarafından TBMM ye sunulan projelere ne ad verilir?
    A) Kanun Tasarısı B) Kanun teklifi C) Öneri
    D) KHK E) Tüzük

    117-Aşağıdakilerden hangisi MGK üyesi değildir?
    A) Cumhurbaşkanı
    B) İç İşleri Bakanı
    C) Dış İşleri Bakanı
    D) MGK sekreteri
    E) Kuvvet komutanları

    118-Vali İl Genel Meclisinin kararlarına karşı itirazı nereye yapar?
    A) İç İşleri bakanı B) Başbakana C) TBMM
    D) Cumhurbaşkanı E) Danıştay

    119-Bir devlet okulunda çalışan ve görev yeri değiştirilen öğretmen, bu işlemin iptali için aşağıdaki mahkemelerden hangisine başvurur?
    A) İdare mahkemesi B) Asliye Hukuk Mahkemesi
    C) Anayasa Mahkemesi D) Uyuşmazlık Mahkemesi
    E) Sayıştay

    120-Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistemde mutlaka bulunması gereken bir özelliktir?
    A) Yasama organının çift meclisli olması
    B) Cumhurbaşkanlarının doğrudan halk tarafından seçilmesi
    C) Kanunların ve Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulması
    D) Yasama organının güvenmediği Cumhurbaşkanını düşürebilmesi
    E) Yasama organının güvenmediği Bakanlar Kurulunu düşürebilmesi




















    61-E 91-C
    62-C 92-B
    63-C 93-E
    64-B 94-E
    65-D 95-B
    66-D 96-A
    67-A 97-A
    68-A 98-D
    69-D 99-D
    70-E 100-B
    71-C 101-E
    72-D 102-B
    73-B 103-C
    74-E 104-A
    75-D 105-D
    76-B 106-E
    77-A 107-D
    78-B 108-C
    79-C 109-E
    80-D 110-D
    81-A 111-D
    82-B 112-E
    83-C 113-C
    84-D 114-E
    85-D 115-C
    86-A 116-A
    87-B 117-D
    88-C 118-E
    89-C 119-A
    90-C 120-C

  8. #8
    Emekli Yönetici Luiza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    25,774
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri : 1
    Tecrübe Puanı
    277

    Standart GELİŞİM VE ÖĞR. PSK. Deneme

    1. Gelişim sürecine ilişkin olarak aşağıda verilen kavramlardan hangisi, bireylerin genel gelişim özelliklerini ve olası gelişimsel problemleri betimlemekte en uygun olanıdır?

    a) Büyüme

    b) Kritik zaman

    c) Evre

    d) Olgunlaşma

    e) Gelişim görevi



    2. Aşağıda verilen ifadelerden hangisinde, bireysel farklılıklara ilişkin olarak uygun olmayan bir nitelemede bulunulmaktadır?

    a) Eğitim hedefleri açısından, ortak özellikler kadar önemlidir.

    b) Çağdaş eğitim anlayışının üzerinde durduğu temel unsurlardandır.

    c) Bireyin gelişim sürecinde kritik bir etkiye sahiptirler.

    d) Eğitim programlarının hazırlanmasında dikkate alınan unsurlardandır.

    e) Bireysel farklılıklar çevresel faktörlerden etkisinde değildirler.



    3.

    I. Bedensel Gelişim

    II. Zeka gelişimi

    III. Ahlaki (moral) gelişim

    IV. Dil gelişimi

    V. Psikomotor gelişim



    Yukarıdaki gelişim süreçlerinin hangisinde meydana gelebilecek değişimlerde çevresel faktörler kalıtımsal faktörlerden daha etkilidir?

    a) Yalnız I

    b) Yalnız II

    c) I ve II

    d) II, III ve IV

    e) I, III ve V



    4. 15 ay önce dünyaya gelmiş olan Arzu yürüme davranışını sergileyememektedir.

    Yapılan tıbbi muayenelerde bedensel, devinimsel ve nörolojik bir gelişim problemi belirlenmediği bilgisi dikkate alındığında, Arzu’nun yürüme davranışını gösterememesinin gerekçesi olarak aşağıda verilen seçeneklerin hangisi doğru kabul edilebilir?

    a) Olgunlaşma sorunu yaşamaktadır

    b) Büyümesi gecikmiştir

    c) Gelişim ertelenmiştir

    d) Hazıroluş sorunu yaşamaktadır

    e) Bu durum normaldir



    5. Küçük kızına oyuncak bebek alan bir baba, çocuğunun oyuncağıyla oynarken ona isim verdiğini, yemek yedirmeye, uyutmaya, altını bezlemeye çalıştığını gözlemlemiştir.

    Piaget’in bilişsel gelişim kuramı açısından çocuğun hangi dönemde olduğu söylenebilir?

    a) Duyusal motor

    b) Sezgisel dönem

    c) Sembolik dönem

    d) Somut işlemler dönemi

    e) Soyut işlemler dönemi



    6. Piaget’e göre, çocuğun yaşam deneyimleri ile başlayan ve sosyal/fiziksel çevresi ile uyum içinde olması ile sonuçlanan bilişsel gelişim sürecinin basamakları aşağıda verilen şıkların hangisinde doğru bir şekilde sıralanmıştır?

    a) uyum›özümseme›uzlaşma›şema›organize etme

    b) şema › özümseme › uyum › organize etme › uzlaşma

    c) şema › organize etme › uyum › özümseme › uzlaşma

    d) şema › organize etme › özümseme › uyum › uzlaşma

    e) özümseme › şema › organize etme › uyum › uzlaşma



    7. “Bir anne, çocuğunun ana dilinde sözcükleri ve tümceleri doğru olarak kullanmasını sağlamak amacıyla, televizyon programlarını önceden inceleyip seçmekte, çocuğunun her programı izlemesine izin vermemektedir.”

    Verilen örnekteki annenin, dil gelişiminde hangi kuramsal yaklaşım açısından en uygun olarak davrandığından söz edilebilir?

    a) Bilişsel kuram

    b) Psiko-linguistik kuram

    c) Sosyal öğrenme kuramı

    d) Psikanalitik kuram

    e) Davranışçı kuramlar



    8. “Bir psikolog, parmak emme şikayeti ile kliniğe getirilen 7 yaşındaki bir çocuğun bu yakınmasının gelişimin ilk yıllarında bir dönemdeki saplanmadan (fixation) kaynaklandığını düşünmektedir.”

    Psikologun, yakınmanın nedeni ile ilgili düşüncesi dikkate alındığında, benimsediği teorik yaklaşım ve saplanmanın meydana geldiği dönem hakkında ne söylenebilir?

    a) Psikanalitik-anal dönem

    b) Bilişsel-latent dönem

    c) Bilişsel-oral dönem

    d) Psikososyal-oral dönem

    e) Psikanalitik-oral dönem



    9. Bir baba, kırmızı ışıkta karşıdan karşıya geçmek isteyince çocuğu tarafından “herkesin onlaraa baktığı ve ayıpladığı” şeklinde bir ifadeyle uyarılmıştır.

    Söz konusu örnekteki çocuğun uyarısı dikkate alındığında, çocuğa göre babanın davranışının Kohlberg’in ahlaki gelişim süreçleri açısından hangi düzeyden daha düşük olarak nitelendiği söylenebilir?

    a) 1. evre

    b) 2. evre

    c) 3. evre

    d) 4. evre

    e) 5. evre





    10. Erikson’un Psikososyal gelişim kuramı açısından başarı ve yetersizlik çatışmasının yaşandığı gelişim döneminde, söz konusu çatışmanın olumlu/olumsuz sonuçlanmasında etkin olan sosyal ortamın ana unsurları aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    a) Anne-baba ve öğretmen

    b) Anne-baba ve akranlar

    c) Anne-baba ve kardeşler

    d) Akranlar ve kardeşler

    e) Yeni aile ve iş arkadaşları



    11. Watson ve Pavlov’un öğrenme kuramlarına ilişkin olarak aşağıda verilen seçeneklerin hangisinde, her iki kuramın insan davranışını açıklamada kullandıkları ortak yaklaşım verilmiştir?

    a) İkisi de işaret öğrenmeyi savunurlar

    b) Davranış U-T bağıntısıyla açıklanabilir

    c) Pekiştireçler tepkiden sonra verilir

    d) Öğrenilenler davranışlar ve bilgilerdir.

    e) Hiçbiri



    12. Guthrie, Skinner ve Thorndike’ın öğrenme kuramlarında cezaya ilişkin yaklaşımları ile ilgili olarak aşağıda verilen karşılaştırma ifadelerinden hangisi doğrudur?

    a) Skinner ve Thorndike cezaya karşı iken, Guthrie cezanın gerekliliğini savunur.

    b) Skinner ve Thorndike’a göre ceza davranışı söndürmezken, Guthrie’ye göre tam sönme yaşanır.

    c) Guthrie’ye göre ceza bir tür olumlu, diğerlerine göre olumsuz pekiştireçtir.

    d) Guthrie’ye göre ceza hemen verilmelidir, diğerlerinde ise ertelenebilir.

    e) Hepsi de cezayı çocuğun eğitimde uygun olmayan bir davranış olarak değerlendirmişlerdir.







    13. Bir çocuk akvaryumunda balık beslemektedir. Çocuk, belli bir süre sonra akvaryuma birileri yaklaştığında, balıkların suyun üzerine doğru hareketlendiklerini ve orada oyalandıklarını gözlemlemiştir.

    Balıkların bu davranışı hangi kuramsal yaklaşıma göre açıklanabilir?

    a) Klasik Koşullanma

    b) Edimsel Koşullanma

    c) Sosyal Öğrenme

    d) Araçsal Öğrenme

    e) Buluş Yoluyla Öğrenme



    14. Şanlıurfa’ya gezi için gelen bir turist, Balıklı Göl’de bazı ilginç gözlemlerde bulunmuş; balıkların, havuzun yanında yürüyen kişileri havuz boyunca uzun süre takip ettiğini fark etmiştir.

    Balıkların bu davranışı aşağıda verilen kuramsal yaklaşımlardan hangisi için en uygun örnek olarak verilebilir?

    a) Edimsel koşullanma

    b) Klasik koşullanma

    c) Sosyal öğrenme

    d) Gizil öğrenme

    e) Araçsal koşullanma



    15. Bir doğal parkta geyiklerin bakımı ve beslenmesi ile ilgilenen veteriner, kışın karın çok yağdığı zamanlarda belli bir bölgeye yem ve saman bırakmış, bir süre sonra geyiklerin geldiklerini fark etmiştir. Bir yıl sonra parkta yapılan bir değişiklikle, veterinerin yem ve saman bıraktığı yerle geyiklerin kullandıkları yol arasına çit döşenmesinin ardından geyiklerin önceleri geri döndüklerini ancak daha sonra çitlerin üzerinden atlayarak yine aynı yerde toplandıklarını gözlemlemiştir.

    Verilen durum dikkate alındığında parkın yeniden düzenlenmesinden sonra kullanılan çitler aşağıdakilerden hangisine bir örnek olarak verilebilir?

    a) 1. tip ceza

    b) 2. tip ceza

    c) Dolaylı pekiştireç

    d) Olumlu pekiştireç

    e) Olumsuz pekiştireç





    16. Bir öğretmen, sınıf içinde gözlemlediği öğrenci davranışlarından olumlu olanlarını sergileyen öğrencileri, diğer öğrencilere alkışlatmaktadır. Öğretmen, bu şekilde söz konusu davranışların diğer öğrencilerce de sergilenme olasılığının artacağı varsayımıyla hareket ettiğini ifade etmektedir.

    Öğretmen hangi kuramsal yaklaşım çerçevesinde davranmaktadır?

    a) Klasik Koşullanma

    b) Buluş Yoluyla Öğrenme

    c) Araçsal Öğrenme

    d) Sosyal Öğrenme

    e) Gizil Öğrenme



    17. Bir sirkte kaplanları eğitmekle görevli olan bir personel, eğitim sürecinde önce düdüğünü çalmakta, hemen ardından da kırbacı sallayarak kaplanların kendilerini kontrol etmelerini ve oyunlarını sergilemelerini sağlamaya çalışmaktadır. Bu amaçla bir dizi tekrar yapan eğitici kaplanların düdük sesine karşı tepki vermezlerken, kırbaçtan çıkan sesin ardından oyunlarını sergilemeye başladıklarını gözlemlemiştir.

    Bu durum aşağıdaki kavramların hangisi ile açıklanabilir?

    a) Gölgeleme

    b) Ayırdetme

    c) Genelleme

    d) Yüksek düzeyde koşullanma

    e) Sönme



    18. Skinner’in fare deneyinin ardından operant koşullanma kuramını ortaya koyan bir araştırmacıyı eleştiren bir öğrenme psikologu eleştirisinde, farenin koşullanmasının edimle yiyecek elde etmesi arasında değil, manivelaya basınca çıkan “klik” sesiyle yiyecek elde etmesi arasında olduğunu vurgulamaktadır.

    Eleştiriyi yönelten psikologun eleştirisinin gerekçesini hangi bilim adamının ortaya koyduğu kuramsal yapıdan hareketle oluşturduğu söylenebilir?

    a) Gagne

    b) Pavlov

    c) Thondike

    d) Miller

    e) Bandura





    19. “Bir baba, çocuğuna karşı sergilediği uygun olan ve olmayan davranışlarının gerekçelerini tartışırken “biz böyle gördük” diyerek kendini savunmaktadır.”

    Babanın örnekteki gerekçesi dikkate alındığında, öğrenme ile ilgili olarak daha etkin olan ortamın hangisi olduğu söylenebilir?

    a) Aile

    b) Okul

    c) Akran grupları

    d) İçinde yaşadığı şehir

    e) Öğretmenler



    20. Aşağıdakilerden hangisi Geştalt öğrenme kuramına göre algıyı etkileyen faktörlerden değildir?

    a) Birey çevresindeki obje, olay ve fikirleri anlamlı bir bütün haline getirmeye çalışır.

    b) Algı görelidir; sesler, renkler, objelerin büyüklüğü, zaman ve hareket göreli olarak algılanır.

    c) Örgütlü olmayan uyarıcıların hatırlanması ve anlaşılması daha kolaydır.

    d) Birbirine benzer uyarıcılar bir grup olarak algılanırlar.

    e) Zamanda ve mekanda birbirine yakın uyarıcılar bir bütün olarak algılanır.



    21. Bir baba çocuğuna “ödevini yaparsan televizyon seyredebilirsin veya bahçeye oyun oynamaya çıkabilirsin” şeklinde yönlendirmede bulunmaktadır.

    Bu ifade öğrenmede davranışçı yaklaşım açısından aşağıdaki kavramların hangisine bir örnektir?

    a) Etki yasası

    b) Operant koşullanma

    c) Model Alma

    d) Premack prensibi

    e) Oranlı pekiştirme



    22. Aşağıdakilerden hangisi davranışçı öğrenme kuramlarının genel özelliklerindendir?

    a) İnsanın öğrenmesi ile diğer canlıların öğrenmeleri birbirine benzer.

    b) Hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmalarla insan öğrenmesini açıklamaya çalışırlar.

    c) Öğrenme, ölçülebilir ve gözlenebilir olaylar üzerinde odaklanarak incelenebilir.

    d) Öğrenmenin kuralı uyarıcı ve tepki arasındaki bağlantılara dayalıdır.

    e) Hepsi



    23. Aşağıdakilerden hangisi, Gagne’nin ifade ettiği beş ana öğrenme kategorisinden biri değildir?

    a) Sözel bilgiler

    b) Zihinsel beceriler

    c) Bilişsel stratejiler

    d) Motor beceriler

    e) Refleks eylemler



    24. Bir çocuğun ağzı yemeğini yedikten sonra annesi tarafından sert bir bezle silinmektedir. Çocuğun bir süre sonra annesinin elindeki bezi gördüğünde huzursuz olduğu ve ağlamaya başladığı gözlenmiştir.

    Verilen örnekteki çocuğun davranışı aşağıda verilen seçeneklerin hangisi ile açıklanabilir?

    a) Klasik koşullanma

    b) Edimsel koşullanma

    c) Thorndike’ın etki ilkesi

    d) Olumsuz pekiştirme

    e) Thorndike’ın bağ ilkesi



    25. Aşağıdakilerden hangisi, “öğrenme” ile ilgili yanlış bir nitelemedir?

    a) Öğrenme doğal bir yönelimdir

    b) Öğrenme bir davranış değişikliğidir

    c) Öğrenme tekrar ve yaşantı sonucu oluşur

    d) Öğrenilmiş davranışlar olumlu yöndedir

    e) Öğrenme bir çevreye uyum sürecidir.



    26. Bir öğrenci, bir matematik problemini farklı yollarla çözmek için gayret etmektedir. Bu amaçla yeni çözüm yöntemi bulmak üzere pek çok alternatif üzerinde çabalayan öğrenci sonunda bir çözüme ulaşmıştır. Daha sonra da öğrencinin fark ettiği yeni çözüm yöntemini daha sık kullanmaya başladığı gözlenmiştir.

    Öğrencinin bu davranışı hangi öğrenme kuramı açısından daha iyi açıklanabilir?

    a) Klasik Koşullanma

    b) Buluş Yoluyla Öğrenme

    c) Araçsal Koşullanma

    d) Sosyal Öğrenme

    e) Gizil Öğrenme



    27. Aşağıdakilerden hangisi kavramsal açıdan sosyal öğrenme kuramı ile operant (edimsel) öğrenme kuramı arasında ortak olarak ele alınır?

    a) Bilişsel yapılar

    b) Bilişsel stratejiler

    c) Pekiştireçler

    d) Sönme davranışı

    e) Zihinsel beceriler



    28. Bir ilkokul öğretmeni yaptığı her sınavın ardından pekiyi alan tüm öğrencilerini alkışlayarak kutlamakta ve bir sonraki sınava kadar öğrencilerinin yakalarına yıldız yapıştırmaktadır.

    Öğretmenin bu davranışı hangi pekiştirme tarifesine örnek olarak verilebilir?

    a) Sürekli pekiştirme

    b) Sabit aralıklı pekiştirme

    c) Sabit oranlı pekiştirme

    d) Değişken aralıklı pekiştirme

    e) Değişken oranlı pekiştirme



    29. Bir lise öğrencisi, daha önce öğrenmiş olduğu İngilizce dil bilgisi kurallarının, yeni öğrendiği Fransızca dil bilgisi kurallarının öğrenilmesini kolaylaştırdığından bahsetmektedir.

    Öğrencinin ifade ettiği durumu betimlemek için aşağıda verilen kavramlardan hangisi doğrudur?

    a) Benzerlik

    b) Pozitif transfer

    c) Negatif transfer

    d) İleriye yönelik ket vurma

    e) Geriye yönelik ket vurma





    30. “Öğrenme, öğrenenin yeni fikirler oluşturduğu veya eski bilgilerine yeni kavramlar eklediği aktif bir süreçtir. Öğrenen; bilgi parçalarını seçer, onları değişik durumlara transfer eder, hipotezler oluşturur, kararlar verir ve bütün bunları bir bilişsel yapı içine yerleştirir.”

    Öğrenmeye ilişkin olarak yukarıda verilen ifade, hangi araştırmacı tarafından ileri sürülmüştür?

    a) Pavlov

    b) Bruner

    c) Thorndike

    d) Tolman

    e) Guthrie


    1. C -
    2. E -
    3. D -
    4. D -
    5. C -
    6. B -
    7. C -
    8. E -
    9. C -
    10. A -
    11. B -
    12. E -
    13. A -
    14. B -
    15. E -
    16. D -
    17. A -
    18. B -
    19. A -
    20. C -
    21. D -
    22. E -
    23. E -
    24. A -
    25. D -
    26. C -
    27. C -
    28. A -
    29. B -
    30. B -

    alıntıdır.

  9. #9
    Emekli Yönetici Luiza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    25,774
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri : 1
    Tecrübe Puanı
    277

    Standart REHBERLİK Deneme

    1. Aşağıdakilerden hangisi rehberlik faaliyetlerinin okul yönetimine sunduğu izmetlerden biri olamaz?

    A) Bireysel görüşmelerin içeriği hakkında okul yönetimini bilgilendirir.

    B) Okulu oluşturan öğrencilerin özellikleri hakkında istatistiksel bilgiler üretir.

    C) Okul yönetimine öğrenci sorunları hakkında araştırma raporları sunar.

    D) Yöneticileri, öğrenci ve gençlik sorunları hakkında bilgilendirir.

    E) Öğrenci-yönetim ilişkilerinin güçlendirilmesini destekler.



    2. Aşağıdaki rehberlik türlerinden hangileri aynı danışma sürecinde verilebilir?

    A) Eğitsel rehberlik - mesleki rehberlik

    B) Eğitsel rehberlik - kişisel psikolojik problemlerle ilgili rehberlik

    C) Mesleki rehberlik- kişisel psikolojik problemlerle ilgili rehberlik

    D) Eğitsel rehberlik - mesleki rehberlik- kişisel psikolojik problemlerle ilgili rehberlik

    E) Hiçbiri



    3. Meslek seçimi konusunda karar verme sürecinde olan bir öğrencinin öncelikli olarak hangi bilgilere ulaşması önemlidir?

    A) Meslekte ilerleme koşulları ile ilgili bilgiler

    B) Kişisel özellikleri ile ilgili bilgiler

    C) Mesleğin getireceği kazanç ile ilgili bilgiler

    D) Mesleğin kazandıracağı sosyal statü ile ilgili bilgiler

    E) Mesleğin uygulanma koşulları ile ilgili bilgiler



    4. Bireyin, ekonomik problemlerinden kaynaklanan duygusal sorunlarının incelendiği rehberlik türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Mesleki rehberlik

    B) Ekonomi rehberliği

    C) Ekonomi-eğitim rehberliği

    D) Kişisel psikolojik problemlerle ilgili rehberlik

    E) Eğitsel rehberlik



    5. Psikolojik danışma ve rehberlik 1950’li yıllarda ülkemize girmişti. Bu dönemden sonra psikolojik danışma ve rehberlik faaliyetleri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Psikolojik danışma ve rehberlik konusu kalkınma planlarından çıkarılmıştır.

    B) Yurt dışından pek çok uzman Psikolojik danışma ve rehberlik hakkında çalışmalar için yurdumuza gelmişlerdir.

    C) Psikolojik danışma ve rehberlik birçok Milli Eğitim Şurasının önemli konularından biri olmuştur.

    D) Çeşitli testler Türkiye koşullarına uyarlanmıştır.

    E) Rehberlik alanında uzmanlık kazanmaları için yurt dışına öğrenciler gönderilmiştir.



    6 . Aşağıdaki kavramlardan hangisi rehberlik için yapılan farklı tanımlarda kullanılan ortak kavramlardan biri değildir?

    A) Birey

    B) Yardım

    C) Uyum

    D) Eğitim

    E) Kişilik



    7. Aşağıdakilerden hangisi eğitsel rehberliğin alanına girmez?

    A) Okul seçimi

    B) Oryantasyon faaliyetleri

    C) Sosyal faaliyetlerin organizasyonu

    D) İşe yerleştirme

    E) Seçmeli dersler hakkında bilgi verme



    8. Öğrencilerin sınıf içindeki oturma düzenini belirlemek isteyen bir öğretmen için hangi rehberlik tekniği en uygundur?

    A) Sosyometri

    B) Kimdir Bu

    C) Otobiyografi

    D) Sosyodrama

    E) Mülakat



    9. “Her birey kendi sorunlarını çözecek potansiyel güce sahiptir.” genel ilkesi hangi danışma görüşüne aittir?

    A) Güdümlü danışma yaklaşımı

    B) Danışan merkezli yaklaşım

    C) Geleneksel yaklaşım

    D) Danışman merkezli yaklaşım

    E) Eklektik yaklaşım



    10. Bir okulda psikolojik danışma hizmetleri kimler tarafından verilir?

    A) Rehber öğretmenler

    B) Rehber öğretmenler - sınıf danışman öğretmenleri

    C) Rehber öğretmenler - okul yöneticileri

    D) Rehber öğretmenler- branş öğretmenleri

    E) Rehber öğretmenler - sınıf danışman öğretmenleri - okul yöneticileri



    11. Sosyometri tekniğinin ardından hazırlanan sosyogramın merkezinde yer alacak şekilde toplam puan alan bir öğrenci için hangi yorum doğrudur?

    A) Baskı altındadır

    B) Gruptan dışlanmıştır

    C) Grupta lider konumundadır

    D) Hiçbir kliğe üye değildir

    E) Grup üyeleri tarafından sevilmeyen öğrencidir



    12- Okullarda rehberlik faaliyetleri hangi hizmet grubu içerisinde yer alır?

    A) Yönetim hizmetleri

    B) Öğretim hizmetleri

    C) Öğrenci kişilik hizmetleri

    D) Okul- aile birliği hizmetleri

    E) Çevresel hizmetler



    13- Psikolojik danışma ve rehberliğin doğmasında aşağıdakilerden hangisi daha etkili olmuştur?

    A) Bireysel uyumsuzluklar

    B) Uygun eş seçimi

    C) Ruhsal rahatsızlıkların artması

    D) Uygun iş seçimi

    E) Gençlerin kimlik bunalımı



    14- Aşağıdakilerden hangisi rehberliğin farklı şekillerde tanımlanmasının nedenidir?

    A) Rehberliğin farklı alanlarının bilim adamlarınca ele alınıp incelenmiş olması

    B) Rehberlik hizmetlerinin çok dar bir alanının olması

    C) Oldukça eski bir alan olduğundan konuların çok dağılmış olması

    D) Eğitimle ilişkisinin henüz tam olarak belirginleşmemiş olması

    E) Psikolojiden tam olarak kopamamış olması



    15- Aşağıdakilerden hangisi eğitsel rehberliğin alanına girmez?

    A) Alan seçimi

    B) Oryantasyon faaliyetleri

    C) Sosyal faaliyetlerin organizasyonu

    D) İşe yerleştirme

    E) Eğitsel kollara yerleşme



    16- Aşağıdakilerden hangisi mesleğe yönlendirme çalışmalarında faydalanılan ölçme araçlarından değildir?

    A) Kuder ilgi envanteri

    B) Kendini değerlendirme envanteri

    C) Edwards kişisel yönelim envanteri

    D) D.A.T. yetenek testi

    E) C.A.T. testi



    17- Aşağıdakilerden hangisi mesleki rehberliğin verdiği hizmetlerden değildir?
    A) Alan seçimi
    B) Mesleklerle ilgili danışma
    C) Anne-babaların meslekler hakkında bilgilendirilmeleri
    D) Mesleğe yönlendirme hizmetleri
    E) Test uygulamaları



    18- Aşağıdakilerden hangisi ergenin kariyer gelişimi aşamaları arasında yer almaz?
    A) Hayal dönemi
    B) Deneme dönemi
    C) Gerçekçi dönem
    D) Seçim yapma dönemi
    E) Araştırma dönemi



    19- Meslek seçim sürecinde meslek danışmanlığına başvuran kişinin beklentisi ne olmalıdır?

    A) Bireysel yetenek ve ilgilerin saptanması

    B) Meslek oryantasyonu sağlama

    C) Mesleklerle ilgili danışma yapma

    D) Meslek seçimi sorunlarına yönelik olan öğüt ve bilgileri alma.

    E) Hiçbiri



    20- Aşağıdakilerden hangisi toplumsal uyumu gerçekleştirmek amacıyla yapılabilecek rehberlik hizmetleri arasında yer almaz?

    A) Bireyin kişisel bağımsızlığını başarabilmesini destekleme

    B) Vicdan, ahlaki yargılama ve değerleri yönlendirme

    C) Bireyin uygun kadınsı ve erkeksi rolleri öğrenmesi

    D) Akran etkileşimini geliştirme

    E) Model bulmasına destek olma



    21- Aşağıdakilerden hangisi kişisel gelişimi desteklemek amacıyla yapılan rehberlik hizmetleri arasında yer almaz?

    A) Küçük gruplarda etkileşim

    B) Sosyal becerileri geliştirme

    C) Verimli ders çalışma teknikleri

    D) Drama çalışmaları

    E) İletişim becerileri kazandırma



    22- Aşağıdakilerden hangisi psikolojik danışma ve psikiyatri arasındaki ayırımı en iyi şekilde ifade eder?

    A) Psikolojik danışmada uyum sorunlarıyla, psikiyatride kişilik sorunlarıyla uğraşılır.

    B) İkisinde de kullanılan yöntemler

    aynıdır.

    C) Psikiyatride ilaçla tedavi yapılır psikolojik danışmada ilaç kullanımı söz konusu değildir.

    D) İkisinde de bireye yaşadığı problemle ilgili çözüm yolları sunulur, bu yollar aynıdır.

    E) Danışma grupla yapılırken, psikiyatrik görüşme yüzyüze gerçekleşir.



    23- Aşağıdakilerden hangisi psikolojik danışma ve rehberliğin ilkeleri arasında

    yer almaz?

    A) PDR, toplum değerlerine ve bireysel gereksinimlere dayanmalıdır.

    B) Bireye kendisi için seçimler yapma ve kararlar verme özgürlüğü tanınmalıdır

    C) PDR’de bireyin bedensel, bireysel, toplumsal ve duyuşsal alanlarının birinde geliştirilmesi ön plandadır.

    D) PDR hizmetlerinde, bireysel ayrılıklar göz önünde tutulmalıdır.

    E) PDR hizmetlerinde, gizlilik kuralı göz önünde tutulmalıdır.



    24- Aşağıdakilerden hangisi Psikolojik danışma ve rehberliğin yararlanılan bilim dalları arasında yer almaz?

    A) Psikoloji

    B) Sosyoloji

    C) Arkeoloji

    D) Sosyal Antropoloji

    E) Kültürel Antropoloji



    25- PDR ile ilgili ilk çalışmalar aşağıdaki ülkelerden hangisinde yapılmıştır?



    A)ABD
    B)İngiltere
    C) Fransa

    D)Almanya
    E) Rusya

    26- Aşağıdakilerden hangisi bağımsız bir kişilik gelişiminin etkenleri arasında yer almaz?
    A) Arkadaşlar
    B) Öğretmenler
    C) Aile
    D) Medya
    E) Kardeşler



    27- “Bireyin bedensel ve devinsel yapısının, bilişsel ve duyuşsal tepki biçimlerinin, benlik oluşumunun özgün, karmaşık ve devingen bir bütünüdür” tanımı aşağıdaki ifadelerden hangisine aittir?

    A) Kişilik

    B) Benlik

    C) Benlik saygısı

    D) Karakter

    E) Mizaç



    28- Empati (eşduyum) ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisinden bahsedilemez?

    A) Empati, insanların dünyalarını onlara göründüğü biçimde algılayabilmektir.

    B) Bireyin başka kişiyle empatiye girebilmesi için kendini o kişiymiş gibi tasarlayabilmesi gereklidir.

    C) Kişi eşduyumu gerçekleştirdiğinde kendini karşısındakinin yerine koyup onun duygularını duyumsama yoluyla içgörü kazanır.

    D) Empati, ancak karşımızdaki kişinin sorununu kendi sorunumuz durumuna getirebilirsek ve o kişiyle özdeşim kurabilirsek gerçekleşebilir.

    E) Empatik beceriler eğitimle geliştirilebilir.






    29- “Kişinin yetenek ve ilgilerine uygun bir eğitim türünü seçmesi ve bu alanda başarılı olması, dolayısıyla kişiliğini geliştirmesi için ona götürülen düzenli ve sürekli yardım” tanımlaması aşağıdaki ifadelerden hangisine aittir?



    A) Eğitsel rehberlik
    B) Kişisel rehberlik

    C)Meslekirehberlik
    D) Bireysel rehberlik

    E) Güdümlü rehberlik



    30- Öğrenciye mesleki rehberlik hizmetlerinin verilmesi için hangi sınıf düzeyi en uygundur?

    A) 6.-7. sınıflar

    B) 7.-8. sınıflar

    C) 8.-9. sınıflar

    D) 11.-12. sınıflar

    E) 10. - 11. sınıflar

    1. A -
    2. D -
    3. B -
    4. D -
    5. A -
    6. E -
    7. D -
    8. A -
    9. B -
    10. A -
    11. C -
    12. C -
    13. D -
    14. A -
    15. D -
    16. E -
    17. C -
    18. A -
    19. A -
    20. B -
    21. C -
    22. C -
    23. C -
    24. C -
    25. A -
    26. D -
    27. A -
    28. D -
    29. C -
    30. C

    alıntıdır.

  10. #10
    Administrator elal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Nereden
    ankara
    Mesajlar
    3,735
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    Tecrübe Puanı
    58

    Standart 2004 Kpss Hazirlik Ingilizce Soru Ve Açiklamalari

    1. – 12. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz?

    1. I find it hard to believe that such a highly reputable firm could engage in a ............................ of this magnitude.
    a. recession
    b. rejection
    c. deception
    d. taxation
    e. component

    (Cevap C) Doğru cevap hile, düzen anlamına gelen (c) şıkkıdır. Cümlenin Türkçe karşılığına baktığımızda “Bu kadar iyi tanınan bir şirketin bu derece büyük bir … yaptığına inanmak çok zor.” cümlesini en uygun tamamlayacak sözcüğün (a) şıkkındaki gerileme, (b) şıkkındaki reddetme, (d) şıkkındaki vergilendirme ve (e) şıkkındaki unsur, eleman anlamına gelen sözcüklerinin değil hile, düzenbazlık anlamına gelen deception kelimesinin olduğunu görmekteyiz.

    2. We have to face that there has been a statistically ...................... increase in health problems among people living near these industrial plants.

    a. selective
    b. stationary
    c. significant
    d. elusive
    e. reluctant

    (Cevap C) Doğru cevap önemli, mühim anlamına gelen (c) şıkkıdır. Diğer şıklarda yer alan selective: seçici, stationary: sabit, durağan, elusive:kolay bulunmaz, reluctant: isteksiz sözcükleri cümlenin anlamına uymamaktadır.

    3. Interest rates have hardly changed at all over the last six months, and I think they will continue to remain ..........................

    a. steady
    b. unpredictable
    c. disturbing
    d. worthless
    e. irrelevant

    (Cevap A) Doğru cevap sabit anlamına gelen steady klimesidir. Cümlenin Türkçe karşılığına baktığımızda “Faiz oranları son altı ayda çok fazla değişmedi, bence faiz oranları --- kalmaya devam edecek.” anlamına geldiğini görmekteyiz. Dolayısıyla tahmin edilemez anlamına gelen unpredictable, rahatsız edici anlamına gelen disturbing, değmez, değersiz anlamına gelen worhless, ve ilgisiz, alakasız anlamına gelen irrelevant soru cümlesinde yer alan boşluğu doldurmak için uygun sözcükler değildir.

    4. Import controls impose limitations on the quantitiy or value of goods, which are ......................... to enter a country.

    a. persuaded
    b. afforded
    c. levied
    d. allowed
    e. succeeded

    (Cevap D) Doğru cevap (d) şıkkıdır. Cümlenin Türkçe karşılığına baktığımızda “ithalat kontrolları ülkeye ----- olan malların miktar ve değeri üzerine kısıtlamalar getirmektedir.” Ifadesini en uygun tamlamlayan sözcüğün passive yapıda bulunan izin vermek yani allowed olduğunu görmektedir. Persuade:ikna etmek, afford:satın almaya gücü yetmek, levy:zorla toplamak ve succeed: başarmak, izlemek anlamlarına geldikleri için
    soru cümlesindeki boşluğa uygun ifadeler değildir.

    5. It really is a first class product, so now it’s up to the advertising department to ...................... an effecitve way of launching it onto the market.

    a. put up with
    b. take after
    c. keep up
    d. pull through
    e. come up with

    (Cevap E) Doğru cevap öne sürmek, ortaya çıkmak, ortaya atmak anlamına gelen (e) şıkkıdır. Soru cümlesinin Türkçe karşılığına baktığımızda “Bu, gerçekten birinci sınıf bir ürün, bu nedenle ürünün piyasaya etkili bir şekilde ---- için reklam bölümünün çalışması gerekmektedir.” Anlamına geldiğini görmekteyiz. Put up with:tahammül etmek, take after:benzemek; yolunu tutmak, keep up:geri kalmamak ve pull throughaçayı kurtarmak anlamına geldikleri için cümlede yer alan boşluğa uygun gelmemektedir.

    6. According to a leading article in one of today’s newspapers, a group of foreign businessmen are planning to .................. a new project in the region.

    a. break into
    b. bring up
    c. set up
    d. run up
    e. clear out

    (Cevap C) Doğru cevap (c) şıkkıdır. Break into:zorla girmek, bring up:yetiştirmek, büyütmek, run up:birikmek, artmak ve clear out:çekilip gitmek, boş altıp temizlemek anlamlarına geldiği için cümledeki boşluğa uygun düşmemektedir. Set up:kurmak, tesis etmek anlamına geldiği için cümleyi en iyi tamamlayan şık (c) şıkkıdır.

    7. If only he .................. the courage to tell the truth at the beginning, we .................. this long and most
    unpleasant trial.

    a. will have had / will be spared
    b. has had / had been spared
    c. was having / were being spared
    d. had had / would have been spared
    e. would have had / will have spared

    (Cevap D) Doğru cevap tense yapısı olarak cümleyi en iyi tamamladığıiçin (d) şıkkıdır. Past Perfect + would+present perfect yapısı doğru yapı formasyonudur.

    8. If you didn’t like the scheme, you ..................... so.

    a. will say
    b. should have said
    c. needn’t say
    d. had said
    e. must have said

    (Cevap B) Doğru cevap (b) şıkkıdır. Cümle yapısına baktığımızda cümlenin past tense ile başladığını görüyoruz. Dolayısıyla takip eden cümlenin de past tense olması gerekmektedir. (a) şıkkı future tense olduğu için, (c) ve (d) şıkları gramer olarak yanlış olduğu için eleyebiliriz. Geriye kalan (b) ve (e) şıklarına baktığımızda must yapısı zorunluluk belirttiği için cümleye uygun düşmemektedir. Should yapısı tavsiye, önerme anlamı içerdiği için cümleyi en iyi tamamlayan şıktır.

    9. Because of ever–increasing demands .................. wood, the forest ecosystems of the world are
    ..................... great risk.

    a. for / at
    b. from / by
    c. to / of
    d. in / through
    e. over / with

    (Cevap A) Doğru cevap (a) şıkkıdır. Risk kelimesi önüne “at” preposition’ını aaldığı için ve sadece (a) şıkkında ikinci bölümde bu edat yer aaldığı için doğru cevap (a) şıkkıdır.

    10. Even the coordinator was surprised that they were able to complete the project on time ...................... the unfavorable weather conditions.

    a. apart from
    b. due to
    c. except for
    d. in conjunction with
    e. in spite of


    (Cevap E) Doğru cevap “-e/a rağmen” anlamına gelen in spite of’tur. Diğer şıklarda yer alan apart from:e/a’dan başka, due to:dolayısıyla, yüzünden, except for:dışında ve in conjunction with:ile başlantılı olarak bağlaçları cümlenin yapısına uymamaktadır.

    11. inflation continues but, hopefully, the economic situation is .................... serious now ...................... it was at the beginning of the year.

    a. less / than
    b. as / as
    c. as much / as
    d. too / that
    e. so / such

    (Cevap A) Doğru cevap (a) şıkkıdır. Bu cümlede comparative yani karşılaştırmalı iki cümle bulunmaktadır. Cümlenin anlamına baktığımızda cümlenin ikinci bölümünde olumlu bir anlam yaratmamız gerektiği için ve cümle hopefully:inşallah kelimesi ile başladığıiçin comparative yapı olan less/than yapısı doğru şıktır.

    12. ......................... time and effort are scarce resources, a barter economy is wasteful.

    a. However
    b. As
    c. Although
    d. Hence
    e. Nevertheless

    (Cevap B) Doğru cevap (b) şıkkıdır. Cümlenin Türkçe karşılığına baktığımızda “Zaman ve çaba zor bulunan kaynaklar ----, takas ekonomisi müsrifliktir.” Anlamına geldiğini görmekteyiz. (b) şıkkında yer alan “since” ile aynı anlama gelen ”as” “-diği için” anlamına geldiği cümleyi en iyi şekilde tamamlamaktadır. However: ancak, Although: -diği halde, Hence: bu nedenle ve Nevertheless: yine de anlamına geldikleri için soru cümlesinin anlamına uygun düşmemektedirler.

    13. – 18. sorularda, verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

    13. None of the world’s industrial and social problems will ever be solved .................

    a. though the numbers of grossly underprivileged people continued to grow
    b. until its importance had been recognized by industrial leaders
    c. as if selfishness were not an anti – social attitude
    d. unless man makes a determined effort to do so
    e. so long as the issue was regarded with indifference

    (Cevap D) Doğru cevap (d) şıkkıdır. Soru cümlesi future passive olduğu için İngilizce cümle yapısına uygunluğu açısından takip eden cümlenin diğer şıklarda olduğu gibi past tense olmaması gerekmektedir. (d) şıkkında doğru cümle formasyonu olan future tense + geniş zaman yapısı kullanılmıştır.

    14. Firearms and drugs are apparently the only articles ...........................

    a. that customs officers are really looking out for
    b. he hadn’t tried to smuggle into the country
    c. that they make a man so rich so quickly
    d. being so dangerous he won’t touch them
    e. so that dogs could be trained to detect them

    (Cevap A) Doğru cevap (a) şıkkıdır. Soru cümlesinin Türkçe anlamına baktığımızda “Ateşli silahlar ve uyuşturucu maddeler ---------------- en önemli parçalardır” cümlesini anlam ve gramer olarak en iyi
    tamamlayan cümle “gümrük görevlilerinin gerçekten aradığı” anlamınına gelen (a) şıkkıdır.

    15. Highly specialized workers do not have the wide industrial training .....................

    a. through this had been characteristic of the small, family business
    b. that has enabled them to move from one job to another
    c. which would make them adaptable to changes in the techniques of production
    d. of which the motor car industry is a characteristic example
    e. as the invention of new machines makes such skills obsolete

    (Cevap C) Doğru cevap (c) şıkkıdır. Soru cümlesine baktığımızda “Konularında uzman işçiler yeterli endüstriyel eğitime sahip değildir.” cümlesini en iyi tamamlayan cümle “onları üretim teknikleri konusundaki değişikliklere adapte edebilecek” anlamına gelen ve birinci cümleye which ile başlanan (c) şıkkıdır.

    16. Since Italy still remained a predominantly agricultural country ........................

    a. cereals no longer consitute the most important crop group
    b. rural overpopulation became a major problem
    c. about one – seventh of the whole wheat area is in Sicily
    d. citrus fruits are grown mainly in the south
    e. poor pasture suitable for sheep characterizes the North

    (Cevap B) Doğru cevap (b) şıkkıdır. Soru cümlesinin Türkçe karşılığına baktığımızda “ İtalya ağırlıklı olarak bir tarım ülkesi olarak kaldığı için…” anlamına geldiğini görmekteyiz. Bu ifadeyi en doğru şekilde tamamlayan cümle “kırsal alandaki aşırı nüfus artışı çok önemli bir problem olarak ortaya çıktı.” Anlamına gelen (b) şıkkıdır.

    17. If we want to ensure that the social security system continues, ......................
    a. the workers had been expecting higher wages
    b. the social security system should have realized that trouble lay ahead
    c. then new legal measures will have to be brought into force
    d. there are far too many new immigrants entering the countury
    e. the personnel might have worked harder to increase production

    (Cevap C) Doğru cevap (c) şıkkıdır. Soru cümlesinin Türkçe anlamına baktığımızda “Sosyal güvenlik sisteminin devam etmesini garanti altına almak istiyorsak” cümlesini en iyi tamamlayan cümlenin “yeni yasal önlemlerin yasalaştırılması gerekmektedir.” tümcesi olduğunu görmekteyiz.

    18. ................. whether there really is any correlation between high mortality rates and high poverty rates.

    a. The research team found it difficult to establish
    b. It doesn’t seem at all likely
    c. The issue has given rise to much lively discussion
    d. At present there is absolutely no sign of agrement
    e. many people feel less confident than formerly

    (Cevap A) Doğru cevap (a) şıkkıdır. Whether ile başlanan ikinci cümlenin anlamına baktığımızda “yüksek ölüm oranları ve yüksek fakirlik oranları arasında gerçekten bir başlantı olup olmadığı” anlamını ana cümle olarak en iyi “Aaraştırma ekibi belirlemede zorlandı.” Tümcesinin uyduğunu görmekteyiz. Bu tür soru cümlelerinde
    bize verilen cümlenin anlamını en iyi şekilde anlayabilmeliyiz ki tamamlayacak cümlenin ona gramer ve
    anlam olarak en iyi ne şekilde uyabileceğini şıklardan çıkarabilelim.

    19. – 24. sorularda, verilen İngilizce cümlenin anlamca en yakın Türkçe dengini bulunuz.

    19. The granting of long – term credits and the undertaking of long – term investments overseas are less risky when there is some confidence in the stability of the exchange rate.

    a. Uzun vadeli krediler verme ve denizaşırı ülkelerde uzun vadeli yatırımlar üstlenmenin daha az risk taşıması, döviz kurlarındaki istikrara olan güvene bağlıdır.
    b. Döviz kurlarındaki istikrar, beraberinde uzun süreli krediler vermeyi ve denizaşırı ülkelerde uzun vadeli yatırımlar üstlenmeyi getirir.
    c. Döviz kurlarının dengeli olması, uzun vadeli krediler vermenin ve denizaşırı ülkelerde uzun vadeli yatırımlar üstlenmenin daha az riskli olduğunu gösterir.
    d. Uzun vadeli krediler verilmesi ve denizaşırı ülkelerde uzun vadeli istikrara güvenin artmasıyla çok daha az riskli bir hale gelir.
    e. Döviz kurlarındaki istikrara güven duyulduğu zaman, uzun vadeli kredilerin verilmesi ve deniz aşırı ülkelerdeki uzun vadeli yatırımların üstlenilmesi daha az risklidir.

    (Cevap E) Doğru cevap (e) şıkkıdır. Soru cümlesini bire bir Türkçe’ye çevirdiğimizde “Deniz aşırı ülkelerde uzun vadeli krediler vermek ve uzun vadeli anlaşmalar yapmak döviz kurunda istikrara güvenildiğinde daha az risklidir.” Yapısına en yakın anlama (e) şıkkı sahiptir.

    20. In the 1970s, long before global warming debates began, a scientist named J.Mercer claimed that if global warming continued, the immense ice sheet covering western Antarctica could disintegrate.

    a. Global ısınma tartışmaları başlamadan çok önce 1970’lerde, J.Mercer adlı bir bilim adamı eğer global ısınma devam ederse batı Antartika’yı kaplayan büyük buz tabakasının parçalanabileceğini iddia etti.
    b. Global ısınma tartışmalarıyla birlikte, batı Antartika’yı saran büyük buz tabakasının parçalanacağı iddiası bilim adamı j.Mercer tarafından 1970’lerde ortaya atıldı.
    c. J.Mercer adlı bir bilim adamı eğer global ısınma devam ederse batı Antartika’yı kaplayan büyük buz tabakasının 1970’lerde parçalanabileceğini global ısınma tartışmalarından çok önce iddia etmiştir.
    d. 1970’lerde başlayan global ısınma konusundaki tartışmalardan çok önce J.Mercer adlı bir bilim adamı global ısınma devam ederse, batı Antartika’yı çevreleyen dev buz tabakasının parçalanabileceğini iddia etti.
    e. J.Mercer adlı bir bilim adamının, global ısınma devam ettiği takdirde batı Antartika’yı saran devasa buz tabakasının parçalanacağı şeklindeki iddiası günümüzden çok önce, 1970’lerde çok tartışılmıştır.

    (Cevap A) Doğru cevap (a) şıkkıdır. Soru cümlesini bire bir Türkçe’ye çevirdiğimizde “Küresel ısınma tartışmaları başlamadan çok önce 1970’li yıllarda J.Mercer adında bir bilim adamı küresel ısınma devam ederse Batı Antartika’yı kaplayan büyük buz tabakasının parçalanabileceğini iddia etti.” cümlesine en yakın anlamın (a) şıkkında olduğunu görmekteyiz.

    21. The most common environmental problems in developing countries are similar to those in developed
    countries, except that they are usually more severe.

    a. Gelişmekte olan ülkelerde genellikle çok ciddi boyutlarda ortaya çıkan çevresel problemlere gelişmiş ülkelerde de rastlanır.
    b. Gelişmiş ülkelerde çevresel problemlere rastlansa da gelişmekte olan ülkelerde bunlar çok daha ciddi boyutlarda ortaya çıkar.
    c. Gelişmekte olan ülkelerde sık görülen çevresel problemler, daha az ciddi boyutlarda olmak üzere, gelişmiş olan ülkelerde de ortaya çıkabilir.
    d. Gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde de sık rastlanan çevresel problemler, bu ülkelerde çoğunlukla çok daha ciddi boyutlardadır.
    e. Gelişmekte olan ülkelerde en sık rastlanan çevresel problemler, genellikle daha ciddi boyutlarda olmaları dışında, gelişmiş ülkelerdekilere benzerdir.

    (Cevap E) Doğru cevap (e) şıkkıdır. Soru cümlesinin bire bir Türkçe karşılığına baktığımızda "“Gelişmekte olan ülkelerde en sık rastlanan çevresel problemler genellikle daha ciddi boyutlarda olmalarına rağmen gelişmiş ülkelerdekilere benzemektedir.” Ifadesine en uygun olan şık (e) şıkkıdır.

    22. People generally expect the state to reduce the inequalities in the distribution of income by levying
    higher rates of taxation on the higher income groups.

    a. İnsanlar, genellikle devletin gelir dağilımındaki eğitsizliği gidermek için yüksek gelir gruplarından yüksek vergiler alması gerektiğini savunurlar.
    b. İnsanlar, genellikle, gelir dağilımındaki eğitsizliğin devletin yüksek gelir gruplarından daha yüksek vergiler almasıyla önlenebileceğini düğünürler.
    c. Devletin, yüksek gelir gruplarından yüksek vergi alarak gelir dağilımındaki adaletsizliği gidermesi genel olarak tüm insanların beklentisidir.
    d. İnsanlar genel olarak devletten yüksek gelir gruplarına yüksek vergi oranları koyarak gelir dağilımındaki eğitsizlikleri azaltmasını beklerler.
    e. İnsanlar çoğunlukla devletin yüksek gelir gruplarından en yüksek vergileri almasıyla gelir dağılımındaki eğitsizliklerin azalacağını düğünürler.

    (Cevap D) Doğru cevap (d) şıkkıdır. Soru cümlesini bire bir Türkçe’ye çevirdiğimizde “İnsanlar genellikle devletten yüksek gelir gruplarına daya yüksek vergi oranları koyarak gelir dağilımdaki eğitsizliği azaltmalarını beklemektedir.” Cümlesine en uygun düşen anlam (d) şıkkında yer almaktadır.

    23. The collapse of the World Trade Center towers started a new era in the planning, design, construction and use of skyscrapers throughout the world.

    a. Bütün dünyada gökdelenlerin planlanması, tasarımı, inşası ve kullanımı konusunda yeni bir dönemin başlamasının nedeni Dünya Ticaret merkezi kulelerinin çöküşüdür.
    b. Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin çökmesi nedeniyle bütün dünyada başlayan yeni dönemde, gökdelenlerin planlanması, tasarımı, inşası ve kullanımı değişmiştir.
    c. Dünya Ticaret merkezi kulelerinin çökmesi bütün dünyada gökdelenlerin planlanması, tasarımı, inşası ve kullanımı konusunda yeni bir dönemi başlatmıştır.
    d. Dünya Ticaret merkezi kulelerinin çöküşünün ardından bütün dünyada gökdelenlerin planlanması ve tasarımı kadar inşası ve kullanımı konusunda da yeni bir dönem başlamıştır.
    e. Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin çökmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde, gökdelenlerin planlanması, tasarımı, inşası ve kullanımı konusundaki yenilikler hız kazanmıştır.

    (Cevap C) Doğru cevap (c) şıkkıdır. Soru cümlesini Türkçe’ye çevirdiğimizde “Dünya Ticaret Merkezi Kulelerinin çöküşü bütün dünyada gökdelenlerin planlanması, tasarımı, inşası ve kullanımı konularında yeni bir dönem başlattı.” Anlamına en uygun (c) şıkkı denk gelmektedir.

    24. Some basic problems are common to all societies no matter what level of economic development they have reached.

    a. Temelde, ekonomik gelişme konusundaki bazı problemler bütün toplumlarda ortaktır.
    b. Ulaştıkları ekonomik gelişme düzeyleri ne olursa olsun, bazı temel sorunlar tüm toplumlarda ortaktır.
    c. Ekonomik gelişme düzeyleri ne olursa olsun, tüm toplumlarda bazı problemlerin temelde ortak olduğu bir gerçektir.
    d. Her toplumda ortak olan bazı temel problemler, toplumların ulaştıkları ekonomik gelişmişlik düzeyleriyle ilgili değildir.
    e. Ulaştıkları gelişme düzeyleri ne olursa olsun, bütün toplumlarda bazı temel ekonomik sorunlar vardır.

    (Cevap B) Doğru cevap (b) şıkkıdır. Soru cümlesinin bire bir çevirisi “Ulaştıkları ekonomik gelişme düzeyleri ne olursa olsun bazı temel problemler tüm toplumlarda ortak olarak bulunmaktadır.” Şeklinde olduğu için en yakın şık (b) şıkkıdır.

    25. – 30. sorularda, verilen Türkçe cümlenin anlamca EN YAKIN İngilizce dengini bulunuz.

    25. 1984’te İngiltere’den madencilerin grevi ile ekonomiye verilen zarar, sterlinin, Amerikan doları karşısındaki hızlı düşüşünün arkasındaki nedenlerden biriydi.

    a. The miner’s strike of 1984 caused a great deal of damage to the British economy and contributed to the rapid fall of the pound against the American dollar.
    b. The miner’s strike of 1984 in Britain seriously damaged the economy and resulted in the rapid decline of the pound against the American dollar.
    c. The British economy was badly affected by the miner’s strike of 1984 and almost at once there began the swift decline of the pound against the American dollar.
    d. With the miner’s strike of 1984 the British economy went into a sharp decline and the pound fell fast against the American dolar.
    e. The damage inflicted on the economy by the miner’s strike in Britain, in 1984, was one of the causes behind the rapid, decline of the pound against the American dollar.

    (Cevap E) Doğru cevap (e) şıkkıdır. Diğer şıklar da soru cümlesinin anlamına çok yakın olmalarına rağmen İngilizce cümle yapısına ve anlamına en uygun gelen şık (e) şıkkıdır.

    26. Psikologlar ve diğer sosyal bilimciler, uzun yıllardan beri savaş, barış ve dünya istikrarının sorunlarıyla ilgilenmişlerdir.

    a. For a long now, both psyychologists and social scientists have been dealing with the problems of war, peace and world stability.
    b. Over the years, psychologists and many social scientists have been concerned with problems of war, peace and stability all over the world.
    c. Psychologists and other social scienstists have, for many years, been interested in war, peace and problems of world stability.
    d. Psychologists and some social scientist, too, have for years been woeking on problems relating to war, peace and stabilty in the world.
    e. War, peace and stability are some of the problems, which psychologists and other social scientists have been involved in over the years.

    (Cevap C) Doğru cevap (c) şıkkıdır. Türkçe cümlenin anlamını ve vurgusunu en iyi şekilde veren şık (c) şıkkıdır. Bu tür sorularda dikkat etmemiz gereken nokta soru cümlesinin anlamını en iyi şekilde algılamak
    ve bu cümleyi İngilizce’de doğru vurgunun yani asıl vurgulanmak istenen cümle parçasının yerinde kullanılmasına dikkat ederek çevirmektir.

    27. Bazı çevrecilere göre, her fabrika bir çevre kirliliği kaynağıdır ve bu kirliliğin insan sağlığı üzerinde zararlı etkisi olabilir.

    a. According to most environmentalists, the fact that every factory pollutes the atmosphere and so causes ill health has to be recongnized.
    b. In the opinion of these environmentalists, all factories pollute the environment and so have a harmful
    effect upon human health.
    c. Environmentalists believe that factories cause environmental pollution, which has an adverse effect on human health.
    d. According to some environmentalists, every factory is a source of environmental pollution, and this can
    have an adverse effect on human health.
    e. The environmentalists argue that much ill healt is the result of environmental pollution, which is caused by factories.

    (Cevap D) Doğru cevap (d) şıkkıdır. (a) şıkkı “çevrecilerin çoğuna göre”, (b) şıkkı “bu çevrecilere göre”, (c) ve (d) şıkları “çevrecilere göre” ifadeleriyle başladıkları için soru cümlesinde yer alan “bazı çevreciler” yani “some environmentalists” ifadesini karşılamadıklarından yanlıştır.

    28. Nüfusu hızla artan ve dolayısıyla genç nüfusa sahip bir ülke, büyük bir olasılıkla değişime daha yatkın olacaktır.

    a. A country with a rapidly growing population, and hence a young one, will most probably be more adaptable to
    change.
    b. This country has a rapidly growing population, which means a young one, so it should adapt easily to change.
    c. If a country has a rapidly growing population and therefore a young one, it will usually adapt esaily to cahange.
    d. A rapidly growing population means a young population, and this makes a countury adaptable to change.
    e. A country that is adaptable to change will probably have a rapidly growing and therefore a young population.

    (Cevap A) Doğru cevap (a) şıkkıdır. Soru cümlesini en iyi şekilde ifade eden İngilizce cümle (a) şıkkında yer almaktadır. (b) şıkkında “bu ülke”, (c) şıkkında “eğer bir ülke” ile başlayan ifadeler yanlıştır. (d) şıkkında cümle vurgusu değiştirilmiş, (e) şıkkında ise cümlenin anlamı tamamen değiştirilmiştir.

    29. Talebi, arzı ve ikisi arasındaki ilişkiyi anlamak gerçek anlamda, bütün ekonomiyi anlamak için gereklidir.

    a. One can only understand economics when one has mastered virtually everything about demand and supply
    and the relations between the two.
    b. An understanding of demand, supply and the relationship between the two is necessary for the understanding of virtually all economics.
    c. It is necessary to understand what demand is, what suply is and how the two relate, before one can understand almost anything about economics.
    d. To understand almost anything about economics, it is necessary to know something about demand and supply, and how these two relate.
    e. In order to understand economics, one needs to know what is meant by demand and supply, and how these effectively interrelate.

    (Cevap B) Doğru cevap (b) şıkkıdır. Soru cümlesindeki Türkçe ifadeyi en iyi şekilde (b) şıkkı karşılamaktadır. Diğer cümlelerde vurgu başka tarafa kaymış ve Türkçe cümlede asıl üzerinde durulan anlamdan uzaklaşılmıştır.

    30. Dilbilimde evrensel devrim yapmış olan 74 yaşındaki Noam Chomsky, Amerikan medyasının da en sağlam eleştirmenidir.

    a. The most reliable critic of the American media is the 74 – year – old Noam Chomsky who was responsible for a worldwide revolution in linguistics.
    b. At the age of 74 Noam Chomsky, who is the leading critic of the Ameican media, started a universal revolution in linguistics.
    c. The 74 – year – old Noam Chomsky, who brought about a universal revolution in linguistics, is also the soundest critic of the American media.
    d. The worldwide revolution in linguistics was brought about by the 74 – year – old Noam Chomsky, who is the earnest critict of the American media.
    e. Noam Chomsky was responsible for the universal revolution in linguistics for which he was several criticized by the American media when he was 74 years old.

    (Cevap C) Doğru cevap (c) şıkkıdır. Soru cümlesini İngilizce’de en iyi ifade eden ve cümle vurgusunu en iyi şekilde veren şık (c) şıkkıdır. Cümleye başka bir açıdan bakarsak “en sağlam eleştirmen” ifadesinin karşılığı
    D şıkkında yer alan “the soundest critic” şeklindedir. Oysa bu ifadenin karşılığı (a) şıkkında “en güvenilir = the
    most reliable”, (b) şıkkında “önde gelen= the leading critic”, (d) şıkkında “en kararlı=the earnest critict” biçiminde İngilizce’ye aktarılmıştır. (e) şıkkında ise cümlenin anlamından tamamen uzaklaşılarak Noam Chomsky’nin Amerikan medyası tarafından eleştirildiği şeklinde yanlış bir ifadeye yer verilmiştir.
    yıl 1923. "paşam vekil maaşlarını düzenleyeceğiz ne kadar verelim?"
    Atatürk: "öğretmen maaşlarını geçmesin."

Sayfa 1 Toplam 5 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu

Bu Konu için Etiketler

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068 1069 1070 1071 1072 1073 1074 1075 1076 1077 1078 1079 1080 1081 1082 1083 1084 1085 1086 1087 1088 1089 1090 1091 1092 1093 1094 1095 1096 1097 1098 1099 1100 1101 1102 1103 1104 1105 1106 1107 1108 1109 1110 1111 1112 1113 1114 1115 1116 1117 1118 1119 1120 1121 1122 1123 1124 1125 1126 1127 1128 1129 1130 1131 1132 1133 1134 1135 1136 1137 1138 1139 1140 1141 1142 1143 1144 1145 1146 1147 1148 1149 1150 1151 1152 1153 1154 1155 1156 1157 1158 1159 1160 1161 1162 1163 1164 1165 1166 1167 1168 1169 1170 1171 1172 1173 1174 1175 1176 1177 1178 1179 1180 1181 1182 1183 1184 1185 1186 1187 1188 1189 1190 1191 1192 1193 1194 1195 1196 1197 1198 1199 1200 1201 1202 1203 1204 1205 1206 1207 1208 1209 1210 1211 1212 1213 1214 1215 1216 1217 1218 1219 1220 1221 1222 1223 1224 1225 1226 1227 1228 1229 1230 1231 1232 1233 1234 1235 1236 1237 1238 1239 1240 1241 1242 1243 1244 1245 1246 1247 1248 1249 1250 1251 1252 1253 1254 1255 1256 1257 1258 1259 1260 1261 1262 1263 1264 1265 1266 1267 1268 1269 1270 1271 1272 1273 1274 1275 1276 1277 1278 1279 1280 1281 1282 1283 1284 1285 1286 1287 1288 1289 1290 1291 1292 1293 1294 1295 1296 1297 1298 1299 1300 1301 1302 1303 1304 1305 1306 1307 1308 1309 1310 1311 1312 1313 1314 1315 1316 1317 1318 1319 1320 1321 1322 1323 1324 1325 1326 1327 1328 1329 1330 1331 1332 1333 1334 1335 1336 1337 1338 1339 1340 1341 1342 1343 1344 1345 1346 1347 1348 1349 1350 1351 1352 1353 1354 1355 1356 1357 1358 1359 1360 1361 1362 1363 1364 1365 1366 1367 1368 1369 1370 1371 1372 1373 1374 1375 1376 1377 1378 1379 1380 1381 1382 1383 1384 1385 1386 1387 1388 1389 1390 1391 1392 1393 1394 1395 1396 1397 1398 1399 1400 1401 1402 1403 1404 1405 1406 1407 1408 1409 1410 1411 1412 1413 1414 1415 1416 1417 1418 1419 1420 1421 1422 1423 1424 1425 1426 1427 1428 1429 1430 1431 1432 1433 1434 1435 1436 1437 1438 1439 1440 1441 1442 1443 1444 1445 1446 1447 1448 1449 1450 1451 1452 1453 1454 1455 1456 1457 1458 1459 1460 1461 1462 1463 1464 1465 1466 1467 1468 1469 1470 1471 1472 1473 1474 1475 1476 1477 1478 1479 1480 1481 1482 1483 1484 1485 1486 1487 1488 1489 1490 1491 1492 1493 1494 1495 1496 1497 1498 1499 1500 1501 1502 1503 1504 1505 1506 1507 1508 1509 1510 1511 1512 1513 1514 1515 1516 1517 1518 1519 1520 1521 1522 1523 1524 1525 1526 1527 1528 1529 1530 1531 1532 1533 1534 1535 1536 1537 1538 1539 1540 1541 1542 1543 1544 1545 1546 1547 1548 1549 1550 1551 1552 1553 1554 1555 1556 1557 1558 1559 1560 1561 1562 1563 1564 1565 1566 1567 1568 1569 1570 1571 1572 1573 1574 1575 1576 1577 1578 1579 1580 1581 1582 1583 1584 1585 1586 1587 1588 1589 1590 1591 1592 1593 1594 1595 1596 1597 1598 1599 1600 1601 1602 1603 1604 1605 1606 1607 1608 1609 1610 1611 1612 1613 1614 1615 1616 1617 1618 1619 1620 1621 1622 1623 1624 1625 1626 1627 1628 1629 1630 1631 1632 1633 1634 1635 1636 1637 1638 1639 1640 1641 1642 1643 1644 1645 1646 1647 1648 1649 1650 1651 1652 1653 1654 1655 1656 1657 1658 1659 1660 1661 1662 1663 1664 1665 1666 1667 1668 1669 1670 1671 1672 1673 1674 1675 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 1683 1684 1685 1686 1687 1688 1689 1690 1691 1692 1693 1694 1695 1696 1697 1698 1699 1700 1701 1702 1703 1704 1705 1706 1707 1708 1709 1710 1711 1712 1713 1714 1715 1716 1717 1718 1719 1720 1721 1722 1723 1724 1725 1726 1727 1728 1729 1730 1731 1732 1733 1734 1735 1736 1737 1738 1739 1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 1748 1749 1750 1751 1752 1753 1754 1755 1756 1757 1758 1759 1760 1761 1762 1763 1764 1765 1766 1767 1768 1769 1770 1771 1772 1773 1774 1775 1776 1777 1778 1779 1780 1781 1782 1783 1784 1785 1786 1787 1788 1789 1790 1791 1792 1793 1794 1795 1796 1797 1798 1799 1800 1801 1802 1803 1804 1805 1806 1807 1808 1809 1810